La Vanguardia (Català)

“Petro implementa­rà l’acord de pau”

Juan Fernando Cristo Exministre de l’Interior de Colòmbia

- Andy Robinson Bogotà. Enviat especial

Una de les figures clau per a l’històric acord de pau firmat a l’Havana el 2016, el liberal Juan Fernando Cristo, ministre de l’Interior en el govern de Juan Manuel Santos, (20102018) ha donat suport a Gustavo Petro en la segona volta d’aquestes eleccions. Se sent optimista. Petro recuperarà el camí de la pau després de quatre anys perduts i és probable que Hernández doni suport també a la implementa­ció de l’històric acord.

Per què va acabar donant suport a Gustavo Petro? Després d’una reflexió profunda, vaig decidir que els joves i la gent de la perifèria d’aquest país, sobretot a les regions del conflicte, mereixen que la il·lusió de canvi es faci pas. Truncar aquesta possibilit­at és molt antidemocr­àtic i faria mal al país. Colòmbia és l’únic país a Amèrica Llatina que no ha tingut un govern de l’esquerra democràtic­a. Això té una explicació: la presència de la guerrilla i la violència. La gent sempre ha identifica­t l’esquerra amb la violència i amb la guerrilla.

Què ha canviat?

Bona part del que estem vivint en aquests moments d’obertura democràtic­a i de canvi –amb dos candidats que no tenen res a veure amb la política tradiciona­l–, té a veure amb l’acord de pau. És el resultat de l’obertura d’espais democràtic­s i el fet que la gent va perdre la por a l’esquerra.

Molts conservado­rs i alguns liberals es mostren esverats quan es parla d’un govern de Petro. Hi ha motius?

No. Hem de normalitza­r la democràcia colombiana perquè hi hagi alternança, com en qualsevol democràcia del món. Si Petro ho fa malament serà castigat a les urnes.

Creu que podrem veure la represa del procés de pau amb el nou Govern?

Sí. Hem perdut quatre anys. La guerra va tornar a moltes zones. Crec que amb Petro es pot implementa­r integralme­nt l’acord de pau amb les FARC i obrir la negociació amb l’Exèrcit d’Alliberame­nt Nacional (ELN). Rodolfo Hernández també ha dit que donarà suport al procés. Així doncs, hi ha motius per a l’esperança. Crec que amb Petro o Hernández l’acord de pau està fora de perill. Vaig treballar molt amb Hernández quan vaig ser ministre de l’Interior i la relació va ser molt bona. Va ser bon alcalde.

Hi ha esperança fins i tot en regions com Chocó o el Cauca, que han patit molt amb la violència els últims quatre anys? Crec que sí. Per fi, s’implementa­ran els acords en regions com el Cauca. En aquestes zones, l’any 2018, després de la firma de l’acord, la gent estava vivint en pau i tranquil·litat. Hi havia una il·lusió. Des d’aleshores, la situació s’ha deteriorat a causa de la falta de compromís i una actitud hostil del Govern d’Iván Duque respecte a l’acord de pau.

Fora de Colòmbia el president Duque defensa la pau. Quina és la realitat a dins del país?

No s’ha fet absolutame­nt res per avançar en l’acord de pau. Ha quedat paralitzat excepte en la discussió en l’àmbit internacio­nal, en què el Govern ha mentit. Estan paralitzad­es la reforma rural, la reforma política, el canvi de l’enfocament de la lluita contra el narcotràfi­c. No s’ha garantit la protecció dels líders socials. Es continua assassinan­t la gent i el Govern no fa res. Van créixer les dissidènci­es. Va créixer el clan del Golfo (paramilita­rs). Cal recuperar aquests quatre anys perduts.

Tem que si el resultat electoral està molt disputat hi pot haver violència?

Sí. Em sembla que hi ha un perill greu d’això. L’ambient és molt agressiu i hi ha unes posicions molt extremes.

Violència Cristo considera que amb Hernández l’acord amb les FARC també està fora de perill

 ?? NurPhoto / Getty ?? Cristo creu que la violència s’acabarà també al Cauca
NurPhoto / Getty Cristo creu que la violència s’acabarà també al Cauca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain