La Vanguardia (Català)

Sobreviure a Rússia sense Hollywood

Sèries coreanes i turques omplen el buit creat per la falta d’estrenes americanes

- Gonzalo Aragonés

Només els cinèfils veterans associen aquests mesos a Rússia el sobrenom Maverick a Tom Cruise. Com a conseqüènc­ia del conflicte a Ucraïna, la seqüela de Top Gun ha estat una de les pel·lícules dels Estats Units que no han arribat als cinemes russos. Al març, Disney, Warner Bros, Sony, Paramount i Universal Pictures, els cinc estudis més grans de Hollywood, van cancel·lar les estrenes a Rússia.

Per tant, molta gent s’ha quedat al sofà de casa i s’ha passat a les plataforme­s de streaming. L’agència TelecomDai­ly va calcular a l’abril que durant una setmana d’aquest mes els cinemes de Rússia van vendre 0,8 milions d’entrades, la xifra més baixa de la història, només superada pel confinamen­t de la covid del 2020, quan les sales no funcionave­n. A tall de comparació, durant una setmana d’abril del 2019, el nombre d’entrades venudes va arribar a 2,8 milions. La indústria veu perillar un 80% dels beneficis.

Molts subscripto­rs de Netflix, que ha deixat el mercat rus, se n’han anat a les plataforme­s autòctones. Però el bloqueig fílmic també les afecta. Els russos consumeixe­n sobretot producte nord-americà i nacional. El problema és que les produccion­s dels EUA són sèries d’anys anteriors i no pas aventures noves per oferir als clients. Segons un estudi de TelecomDai­ly per al diari RBK, per compensar la llarga absència d’estrenes europees i de Hollywood ha augmentat significat­ivament l’oferta de sèries i pel·lícules de Corea del Sud i Turquia.

Les procedents d’aquest últim país no són estranyes per al públic rus, ja que des de fa anys els seus exòtics melodrames han substituït les telenovel·les llatinoame­ricanes, companyes inevitable­s de les sobretaule­s durant l’època de la perestroik­a i els anys noranta.

L’augment de nous títols coreans i turcs s’ha produït durant el segon trimestre de l’any, que coincideix amb la campanya militar russa a Ucraïna i les sancions occidental­s contra Moscou.

Al servei de vídeo en streaming Ivi, un dels més populars del país, el nombre de títols coreans va arribar a 260, és a dir, 1,4 vegades més que durant el mateix període de l’any passat. La mateixa dinàmica s’observa a Okko, que compta amb 246 títols contra els 178 del 2021. Kinopoisk va augmentar en un quart la seva oferta, fins a arribar a les 198 produccion­s. El servei Wink va arribar als 180, cosa que significa

Els cinemes temen perdre un 80% del negoci després de la desbandada dels estudis pel conflicte d’Ucraïna

1,6 vegades més que el 2021, mentre que la plataforma Premier va multiplica­r per més de dos i va arribar a les 61 produccion­s. L’augment percentual de les produccion­s turques és fins i tot més gran, tot i que en termes absoluts en queda per sota.

A les plataforme­s digitals no se’ls escapa que l’interès pel cinema i les sèries produïdes a Turquia, l’Índia i Corea del Sud no para de créixer. Des de Wink, Viacheslav Popov, el director de compres de contingut no lineal, ha explicat que també estan explorant el cinema procedent d’altres latituds, com el Kazakhstan, la Xina o l’Iran.

Si no fos pel serveis VPN, El juego del calamar, de Netflix, ja no podria veure’s més a les plataforme­s de streaming legals. Però als aficionats a les sèries coreanes no els falta material. Goblin, Hotel del Luna, La novia del dios del agua o Herederos (també coneguda com The Heirs) ocupen els primers llocs dels k-drames a les graelles.

Els amants de la producció turca disposen de drames històrics com El siglo magnífico (coneguda també com El sultán o Suleimán), Payitaht Abdulhamid i Resurrecci­ón Ertuğrul, o de romàntics com Amor eterno (Kara Sevda).

De tota manera, la meca del cinema a Rússia continuarà sent Hollywood. I els més religiosos trobaran el camí, o bé buscant mitjans alternatiu­s de pagament a través de VPN o bé amb serveis pirates.

Diversos cinemes del país han començat a projectar The Batman, l’estrena prevista de la qual, el 2 de març, va ser cancel·lada per Warner Bros. El cinema Epitsentr, de Krasnoiars­k, al·legava la setmana passada que havien rebut una còpia de la pel·lícula i un contracte per distribuir-la, i això no havia estat anul·lat per altres documents legals. El film és des de divendres el primer de la cartellera. A diversos cinemes de Vladivosto­k ja es va estrenar abans de forma il·legal, amb el nom d’El ratpenat .Iel mateix va passar amb Sonic 2, que es va titular L’eriçó blau 2 per evitar les sancions.

 ?? Chris McGrath / Getty ??
Chris McGrath / Getty

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain