La Vanguardia (Català)

L’estratègia de Feijóo es veu avalada per la històrica victòria de Moreno

La direcció del PP creu que el resultat andalús suposa “el fracàs del sanchisme”

-

“Hem fet història”. Així de rotund es va mostrar ahir Juanma Moreno, el candidat del PP, que ha obtingut una inèdita majoria absoluta per als populars i ha frenat l’ascens de Vox a Andalusia. Una victòria que al Partit Popular coincideix­en a assenyalar que té molt a veure amb l’estratègia plantejada per Alberto Núñez Feijóo de deixar fer als territoris, una qüestió que els barons sempre van retreure a l’anterior líder del PP, Pablo Casado, que no ho permetia.

Després dels comicis andalusos, Feijóo pot mantenir el seu discurs que el PP va frenar Vox a Galícia –en aquesta comunitat no té representa­ció al Parlament–, i que ara el partit d’Abascal tampoc no veu les seves expectativ­es complertes a Andalusia. La capacitat d’influència de la ultradreta és nul·la i no serà necessària. Tindrà un paper molt reduït. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ahir en una compareixe­nça davant dels mitjans de comunicaci­ó va resumir el pensament de molts dels populars: “El PP ha frenat Vox a Andalusia”.

De fet, fonts de Génova subratllen que un dels principals elements que han influït en el bon resultat de Juanma Moreno ha estat la campanya de Vox, amb la seva amenaça que fins i tot si li faltés un vot al PP exigiria entrar al Govern.

Segons aquestes mateixes fonts, Vox ha obtingut bons resultats a les eleccions quan s’ha acostat al PP i ha traduït el seu missatge que votar la ultradreta era votar els populars. Així doncs, si el missatge que reben els ciutadans és que el partit d’Abascal no facilitarà un govern de Moreno, els andalusos prefereixe­n votar directamen­t el PP perquè pugui governar en solitari. Aquesta es la lectura que fan els populars de l’estancamen­t del vot de Vox.

El cas és que les primeres eleccions que se celebren amb Feijóo a la presidènci­a del PP poden impulsar el nou líder, que a més veu consolidad­a la seva manera de fer política, que ha convertit Moreno en el baró més influent del PP desbancant Isabel Díaz Ayuso d’aquest tron.

Un model totalment diferent, el dels dos barons, que va demostrar Moreno en la seva intervenci­ó després de coneixe’s els 58 escons obtinguts. El president en funcions el primer que va fer va ser reconèixer l’“enorme responsabi­litat” que assumeix, però va prometre que governarà “per a tothom, incloent-hi els que no ens han votat”, a qui va llançar un missatge: “Poden dormir tranquils, els demostrare­m que sabem governar per a tots els andalusos”.

I amb les mans lliures, i sense dependre de Vox, Juanma Moreno va anunciar que “a partir de demà em poso a treballar per intentar fer les coses tan bé com sigui possible, amb responsabi­litat i sentit comú”, i “sense supèrbia, sinó amb eficàcia i humilitat”

Per als populars, els resultats, malgrat haver insistit tota la campanya que eren unes eleccions andaluses, tenen una translació en l’àmbit nacional. Apunten que les eleccions hauran de tenir conseqüènc­ies en la política espanyola, i és al president Pedro Sánchez a qui li correspon moure fitxa. “Els resultats a Andalusia signifique­n el fracàs del sanchisme”, segons Gamarra, que considera que el que ha passat “hauria de fer reflexiona­r Sánchez que el seu model de govern està esgotat”.

La direcció del PP assegura a més que la victòria a Andalusia “tindrà conseqüènc­ies”, hauria de tenir-les”, i obligar el Govern espanyol a replanteja­r la seva estratègia actual.

Per això, Feijóo confia que

Els populars es mostren satisfets d’haver aconseguit “frenar Vox a Andalusia”

Moreno: “Poden dormir tranquils, els demostrare­m que sabem governar per a tots els andalusos”

Sánchez reflexioni i deixi de “menystenir” el PP. Considera que el PSOE ha de tenir en compte els populars per pactar polítiques d’Estat.

Fonts del PP assenyalen que el president del Govern espanyol ha de ser conscient on el porta la coalició amb Unides Podem, i sobretot les seves baralles internes. Per això, confien que modifiqui la seva estratègia i comenci a mirar cap al PP i, almenys, respongui a les seves propostes, com les que han fet de mesures anticrisi, amb baixada d’impostos, o l’oferta de Pacte en Seguretat i Defensa.

El president en funcions de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ja va afirmar a l’entrevista concedida a La Vanguardia la setmana passada, que si pogués governar en solitari “tremolarie­n els fonaments de Ferraz”. I això és el que el PP creu que ha de passar les pròximes setmanes, que el PSOE haurà de reaccionar als resultats andalusos, tenint en compte que hi ha unes eleccions municipals i autonòmiqu­es en menys d’un any.c

 ?? PP / EFE ?? Gamarra, González Pons i Montserrat entre d’altres amb Feijóo felicitant Moreno
PP / EFE Gamarra, González Pons i Montserrat entre d’altres amb Feijóo felicitant Moreno
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain