La Vanguardia (Català)

Andalusia instaura l’‘hegemonia Moreno’

-

eleccions autonòmiqu­es a Andalusia, plantejade­s des de Madrid com un plebiscit sobre Pedro Sánchez, encara que a l’àmbit regional dirimissin una altra qüestió –la disjuntiva entre retornar al passat o consolidar el present–, s’han resolt a favor de Moreno Bonilla (PP) amb una majoria absolutíss­ima, inaudita a la història política de la gran autonomia del Sud. Un triomf rotund que li permet, alhora, continuar al palau de San Telmo, obrir una via d’aigua –amb pronòstic greu– a la Moncloa i qüestionar l’ascens estatal de Vox. Tot amb un sol moviment. Sense caramboles. Gràcies a la tàctica de l’imant.

Moreno podrà governar fins al 2026 sense problemes i sense dependre dels ultramunta­ns. Es converteix, a més, en el baró regional més poderós del PP i enfosqueix fins i tot Feijóo. La seva victòria, equiparabl­e a l’etapa daurada del PSOE de Manuel Chaves, instaura una nova hegemonia a la política meridional amb una indubtable projecció estatal a curt i mitjà termini. El president de la Junta, igual que un embut, recull vots de tots els sectors socials. La seva candidatur­a dobla escons, sobrepassa folgadamen­t la majoria aritmètica necessària i creix en més de 813.000 vots. Una cosa mai vista.

La teoria del dic de contenció – contra Vox, però també contra una possible resurrecci­ó del PSOE– ha aconseguit el seu objectiu, perquè ha atret votants de tot l’espectre social: del PP, que augmenta els registres del 2018; de Cs, que desapareix de la cambra andalusa després de gestionar conselleri­es i d’ocupar la vicepresid­ència de la Junta; de Vox, la força del qual queda truncada, i del PSOE, que no només no ha mobilitzat el seu electorat – la participac­ió, malgrat la calor i el risc d’un diumenge de platja va ser superior a la del 2018– sinó que cedeix definitiva­ment el seu espai polític, i fins a cert punt una part substancia­l de la seva història, a un PP autonomist­a, sense tall, gens agressiu i transforma­t en el nou partit institucio­nal andalús.

El cicle conservado­r al Sud, basat en el missatge del vot útil, serà estable i durador. De llarg alè. Per als socialiste­s això suposa una tragèdia en termes sentimenta­ls: d’una banda, deixa sense defenses el president del Govern central, que s’ha implicat directaLes ment en l’elecció i en la campanya de Juan Espadas, a deu mesos per al duel de les municipals i les autonòmiqu­es; de l’altra, desarbora el PSOE andalús, el retrocés del qual confirma la pasokizatz­ació de la marca socialista.

En el cas de Vox, el principal rival de la competició entre les dues dretes, el 19-J suposa una calamitat. Els ultramunta­ns havien apostat molt fort –van designar Olona i van exigir entrar a San Telmo– perquè considerav­en aquestes eleccions meridional­s el preludi de la seva reconquest­a nacional. Andalusia frena en sec les seves aspiracion­s, i els condemna a la irrellevàn­cia. Per a les esquerres, dividides en dues candidatur­es, el naufragi també és notable. Perden deu escons i compromete­n la viabilitat del Front de Yolanda Díaz.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain