La Vanguardia (Català)

Sánchez vol evitar la idea de canvi de cicle polític malgrat la nova desfeta

El PSOE al·lega que tots els presidents surten enfortits de la successió de crisis

- Juan Carlos Merino

“Sens dubte hem viscut nits millors”, va reconèixer la vicesecret­ària general del PSOE, Adriana Lastra, en vista de la magnitud de la tragèdia socialista d’ahir a la nit a les eleccions andaluses. “però també moments pitjors. I sabem que per a uns i d’altres hi ha una mateixa fórmula: feina, honradesa i conviccion­s”, va al·legar.

Pedro Sánchez reunirà avui l’executiva de Ferraz per avaluar l’informe de danys de la desfeta socialista a Andalusia. Però ja ahir a la nit va quedar clara l‘estratègia de reacció. En primer lloc, intentar evitar tant sí com no la imatge d’un canvi de cicle polític a tot Espanya, segons l’estratègia dissenyada per Pablo Casado i ara assumida per Alberto Núñez Feijóo, amb la successió d’eleccions avançades a la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó i Andalusia. “Tres eleccions autonòmiqu­es a tres territoris favorables al PP per intentar consolidar la seva pròpia imatge”, va relatar Lastra.

Però va advertir que el balanç d’aquesta estratègia del principal partit de l’oposició “és certament escàs”. “El PSOE continua liderant les enquestes nacionals”, va destacar. I, a més, perquè el PP només va aconseguir revalidar la presidènci­a de tres governs autonòmics que ja ostentava.

Els socialiste­s al·leguen, pel que fa a això, que “els presidents i els governs autonòmics surten enfortits de la pandèmia i de la guerra”, és a dir, de la successió de crisis sobrevingu­des que Sánchez també afronta des de la Moncloa. Així doncs, igual que Isabel Díaz Ayuso, Alfonso Fernández Mañueco i ara Juanma Moreno Bonilla van revalidar les seves presidènci­es, també podria aconseguir-ho Sánchez quan se celebrin les eleccions generals, segons la seva pretensió, el desembre del 2023.

Lastra va acusar Moreno Bonilla de dissenyar unes eleccions avançades per tombar el candidat socialista, Juan Espadas, que amb prou feines va tenir temps de començar a construir el seu lideratge després de rellevar Susana Díaz al PSOE andalús. El president de la Junta va voler, a més, segons l’anàlisi socialista, la desmobilit­zació de l’electorat i una baixa participac­ió, “pensant en el seu propi interès”. I ho va aconseguir. Però, segons Lastra, Moreno Bonilla va arribar a les eleccions després de superar la crisi de la pandèmia, “amb els ingents recursos aportats pel Govern d’Espanya”. És a dir, segons la seva anàlisi, el mateix Sánchez hauria garantit amb la seva gestió de la successió de crisis el triomf inapel·lable de Moreno Bonilla.

També va quedar clar ja ahir a la nit el propòsit de Sánchez de sostenir Juan Espadas, tot i que es va perforar el sòl electoral del PSOE a Andalusia. El propi Espadas va assumir ahir a la nit la “dutxa de realitat” soferta a les urnes.

Però Espadas ja es va proclamar “cap de l’oposició” i va prometre que durant els pròxims quatre anys la seva intenció era tornar a situar el PSOE andalús com a alternativ­a de govern. De la mateixa manera que quan el 2011 va perdre la seva lluita per l’alcaldia de Sevilla, però la va guanyar el 2015. “És bonic guanyar eleccions, però el més important de vegades és saber perdre. I sobretot el més important és saber aixecar-se”, va destacar.

Assumida la derrota per avançat –en realitat no n’esperaven la victòria, però sí poder salvar els mobles–, a la Moncloa i a Feraz van voler donar per amortitzat el mal resultat abans de conèixer el nefast escrutini, i girar com més aviat millor aquest full negre a Andalusia, antigament gran feu socialista.

L’objectiu era preservar Sánchez per evitar una imatge de final de cicle polític a Espanya, i també intentar evitar una crisi de lideratge al PSOE andalús, amb un Espadas que fa tot just un any que va agafar el relleu de Susana Díaz, per no obrir la caixa de Pandora en vista de les eleccions municipals i autonòmiqu­es de maig del 2023, com a veritable avantsala de les generals. Però la profunda desfeta socialista amenaça amb provocar un autèntic terratrèmo­l.

Amb tot just 30 diputats i poc més 880.000 vots –un 24% del total–, el PSOE va quedar molt per sota del registre de Susana Díaz a les autonòmiqu­es del 2018. Va caure a la província de Sevilla per primera vegada en 40 anys de democràcia i també a històrics bastions socialiste­s com Dos Hermanas. La digestió d’aquests resultats a la Moncloa, Ferraz i San Vicente, serà molt dura.c

“Sens dubte hem viscut nits millors, però també moments pitjors”, admet Lastra des de Ferraz

Espadas assumeix la“dutxa de realitat” però resisteixe­n el càrrec :“El més important és saber aixecar-se”

 ?? Jurce ounWe/ F EFE ?? Juan Espadas, abraçat pels seus companys de partit abans de comparèixe­r
Jurce ounWe/ F EFE Juan Espadas, abraçat pels seus companys de partit abans de comparèixe­r
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain