La Vanguardia (Català)

El placebo moralista

- Antoni Puigverd

L’estiu s’ha precipitat amb calors distòpique­s. La guerra fa estralls a l’economia mundial. La inflació es desboca i els profetes de la catàstrofe ja anuncien l’apocalipsi del deute per a l’any vinent. Però la gent s’aplega a les platges, a les terrasses, als festivals, als restaurant­s. L’eufòria dels plaers senzills (a la platja en metro) o refinats (un sopar en un local d’estrelles) ho domina tot, aquests dies. És una eufòria que desborda les recomanaci­ons de prudència dels viròlegs (el coronaviru­s –recorden– va mutant i no se’l pot confondre amb un constipat). És una eufòria compulsiva, com un corrent d’aigua desbocada. Perdó: en plena sequera no és gaire afortunat fer servir la metàfora de l’aigua. Potser la metàfora més precisa de la present eufòria sensual i festiva és la suor que, en aquests dies africans, ho impregna tot de manera inevitable: vestits, pells, llençols. Una altra metàfora que aquest estiu precipitat i brutal ens regala és la dels incendis. Cremen els boscos amb una eufòria incontenib­le que, però, deixa un rastre de cendra. La gent es precipita a passarho tan bé com pugui amb eufòria presentist­a, indiferent a les cendres del futur.

L’economia s’aguanta pels pèls. Els problemes col·lectius, irresolubl­es, van girant en bucle. La majoria de les institucio­ns públiques s’han desentès dels problemes de la societat. La política (com ha demostrat la campanya andalusa) és un espectacle menor, irrellevan­t, que passa de puntetes per damunt dels factors que determinar­an el nostre futur. Per suscitar una mica de passió política, els partits han de recórrer a les emocions viscerals. Com més s’ombreja el nostre futur, més set de cervesa hi ha; més ganes de gastar, de viatjar, de celebrar tota mena d’experiènci­es sensuals: encara que només sigui engolir pizza i cervesa glaçada davant d’un ventilador.

D’aquelles prèdiques morals del confinamen­t, d’aquells bons propòsits, què se n’ha fet? Abans del coronaviru­s, tot girava entorn del desig individual, per això les formes d’ètica col·lectiva (no solament les religioses) havien passat a ser considerad­es de dimensió estrictame­nt personal. Els plaers consumible­s eren percebuts com l’única font de felicitat individual i, per tant, com a alternativ­a amoral a les visions ètiques de l’existència. Però la pandèmia va tallar amb un cop de destral aquestes fonts de plaer. I per rescatar els individus del risc de la buidor, van aparèixer uns rudiments moralistes que, a la manera dels placebos, van ajudar a passar la llarga temporada de restriccio­ns. Desaparegu­da la por, ha tornat la moral de la festa. L’hedonisme de primera o tercera, segons les possibilit­ats de cada butxaca.

En les condicions actuals, enmig de la delicadíss­ima situació mundial, la moral de la festa és un consol, certament; però també una manera de cremar les naus. On anirem, si els precaris fonaments de les nostres societats s’enfonsen, a causa de l’ampliació del camp de batalla o d’una nova crisi econòmica? De moment, és evident que no hi ha alternativ­a col·lectiva a la idea de felicitat identifica­da amb l’acumulació (addicció?) de tota mena d’experiènci­es plaents. Cap altre horitzó seria admès. Per això anem saltant de plaer consumible en plaer consumible com les flames d’un incendi salten d’arbre en arbre. On anirem, en cas de crisi? Tant se val. Ja improvisar­em quan arribi una altra crisi, si arriba. Segur que serem convidats a prendre un altre placebo moralista, per sortir del pas.c

Com més s’ombreja el nostre futur, més set de cervesa hi ha

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain