La Vanguardia (Català)

Els Bombers afronten Sant Joan exhaustos després de cinc dies de focs

Un altre incendi a Peramola tensa el servei d’extinció, que estabilitz­a el de Baldomar

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Si hi ha una data psicològic­ament complicada per als serveis d’extinció d’incendis a Catalunya aquesta ha de ser la de la nit de Sant Joan, la revetlla que té la pirotècnia i el foc com a grans protagonis­tes. Aquest any els Bombers de la Generalita­t arribaran exhaustos a aquesta jornada de molta activitat, després de cinc dies esgotadors de focs forestals simultanis en un context d’onada de calor que els ha complicat moltíssim la feina.

Una tasca d’extinció en què pràcticame­nt tothom que podia aportar alguna cosa s’ha arremangat i ha col·laborat per solucionar la crisi. Com aquell gran eslògan dels anys vuitanta “Tots contra el foc”, ningú no es pregunta què fan o deixen de fer els reforços de la Unitat Militar d’Emergèncie­s (UME) en un gran incendi forestal a Catalunya.

El departamen­t d’Interior de la Generalita­t els va avisar dimecres a la nit i aquella matinada dues seccions van començar a treballar-hi amb més de 200 militars, que han anat de foc en foc seguint les ordres dels responsabl­es dels Bombers, que dirigien un operatiu en què han comptat també amb l’ajuda dels pagesos, especialme­nt al foc de Baldomar, a La Noguera, i que han sacrificat les collites perquè les han segat abans d’hora per netejar l’espai i ajudar a frenar el foc.

Aquest incendi, que va començar segurament a causa d’un llamp a Baldomar, és el que més feina dona als Bombers i el que ha tingut en permanent estat d’alerta els veïns de petits nuclis com els d’Alòs de Balaguer, que dissabte a la nit van tenir les flames a menys de 300 metres de les portes de casa.

Diumenge l’estratègia d’extinció va poder centrar-se en aquest incendi de la Noguera i es van destinar cap a l’oest tots els mitjans aeris disponible­s. Malgrat els cinc dies en què el foc ha cremat de manera contínua, l’incendi no ha sobrepassa­t en cap moment el perímetre de

Les flames a Artesa consumeixe­n gairebé 3.000 hectàrees però respecten el perímetre marcat pels Bombers

La Generalita­t condiciona les noves restriccio­ns per a la revetlla a la meteorolog­ia

5.000 hectàrees dibuixat pels Bombers, i durant totes aquestes jornades complicade­s tampoc va ser necessari desallotja­r cap veí. Les úniques mesures que es van prendre van ser el confinamen­t dels veïns de Baldomar i la Clua quan van tenir les flames molt a prop de casa.

Ahir va fer calor, molta calor, però prou raonable per a un mes de juny, amb temperatur­es que no van superar els 37 graus, contra els 42 que es van arribar a assolir durant els pitjors moments de l’onada de calor. Només el vent de tarda i de sud amb brisa va complicar les coses als equips d’extinció, que van rebre un avís d’incendi a les tres de la tarda a la zona de Peramola.

El foc va començar en una explotació agrícola durant les tasques de recollida de blat d’un pagès que va alertar, perquè és una obligació, els Agents Rurals per avisar-los de la posició de la màquina. Aquests s’encarregar­an d’iniciar una investigac­ió, tot i que ahir a la nit algunes fonts van assegurar que podria tractar-se d’un accident i no pas d’una negligènci­a, perquè l’agricultor tenia tots els sistemes de protecció que se li exigi

en, amb els extintors requerits.

Aquest incendi, igual que un altre de menor entre Bot i Horta de San Joan a primera hora del matí, provocat per una línia elèctrica de mitja tensió, va obligar a desviar mitjans aeris i dotacions terrestres.

El foc de la Terra Alta va ser estabilitz­at amb facilitat, mentre que el de l’Alt Urgell continuava ahir a la nit actiu i els Bombers treballave­n per dibuixar-hi un perímetre d’unes 200 hectàrees, d’on no hauria d’estendre’s.

La resta d’incendis, com els d’Olivella o Lladurs van ser estabilitz­ats ahir i controlats atentament pels Bombers i els seus mitjans aeris per evitar que el vent els avivés.

Ahir a la nit el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va participar en la reunió d’avaluació de la jornada del Departamen­t d’Interior. Va participar­hi sobretot com a oient i va escoltar quina feina havien fet els protagonis­tes que havien estat a la primera línia durant els últims cinc dies. El president no va voler avançar la possibilit­at de decretar noves restriccio­ns més enllà de les recomanaci­ons per a la revetlla de Sant Joan. Unes mesures que estaran condiciona­des per la informació meteorològ­ica dels pròxims dies.

 ?? LORENA SOPENA I LOPEZ ?? Un helicòpter dels Bombers de la Generalita­t descarrega sobre les flames a Peramola, a la serra d’Aubenç
LORENA SOPENA I LOPEZ Un helicòpter dels Bombers de la Generalita­t descarrega sobre les flames a Peramola, a la serra d’Aubenç
 ?? LORENA SOPENA I LOPEZ ?? Els voltants del nucli de Baldomar arrasats pel foc
LORENA SOPENA I LOPEZ Els voltants del nucli de Baldomar arrasats pel foc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain