La Vanguardia (Català)

Granollers es llança al riu

Amb un pressupost de 4,2 milions d’euros, es naturalitz­arà una anella verda de més de 60.000 metres quadrats fins al 2025

-

Una anella verda que creï nous espais de passeig, mobilitat i salut per a la ciutadania. Aquests són, a grans trets, els objectius principals del projecte Connecta Congost Natura 2025, que preveu renaturali­tzar el riu Congost de Granollers i unir-lo urbanístic­ament amb el parc del Congost, en el tram comprès entre les pistes d’atletisme i el carrer Sant Tomàs d’Aquino. Amb un pressupost de 4,2 milions d’euros, dels quals 3,3 provenen dels fons europeus Next Generation, aquest nou corredor natural transforma­rà 66.880 m2 de superfície fins al 2025.

La nova alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell (PSC), afirma que, amb aquesta actuació, que qualifica de “valenta i necessària”, es fa una “aposta decidida cap a una ciutat verda i que connecta amb la naturalesa, més sostenible, saludable, inclusiva i accessible per a tothom”. Assegura que es dibuixa “la ciutat del 2030”, amb “nous espais per a les persones i que reduirà el trànsit rodat, i vetllarà per la salut i el confort” dels veïns.

El regidor de Medi Ambient i Espais Verds, Albert Camps, detalla que el Connecta Congost Natura 2025, que consta de quatre grans eixos d’actuació, “marcarà el camí a seguir per implementa­r una gran baula verda” al voltant de Granollers. “És un projecte estratègic d’alt valor per a Granollers, que actuarà en gairebé set hectàrees des d’aquest 2022 i els pròxims tres anys”, afirma el regidor.

La renaturali­tzació del Congost se centrarà en la creació de meandres –actualment és un riu totalment recte– per afavorir la biodiversi­tat fluvial. Els estudis tècnics aconsellen eliminar el mur que limita el curs baix d’aigua i, alhora, es revertirà la tendència rectilínia del curs de l’aigua del riu. En total, s’actuarà a 300 metres i 21.000 m2 de superfície del curs fluvial i el seu entorn natural.

Es tracta d’un projecte redactat a quatre mans, entre l’Ajuntament de Granollers i la Fundació Ecologia Urbana i Territoria­l (FEUT), un centre d’investigac­ió que dona suport a les administra­cions locals per a “l’impuls d’estratègie­s més sostenible­s i de millora de l’habitabili­tat i la qualitat de vida en els sistemes urbans”, segons exposen els seus responsabl­es.

El segon eix d’actuació se centrarà en la connexió del riu amb el parc del Congost. Tots dos espais s’uniran a partir de la creació d’un talús i un monticle de terra i vegetació que cobreixi l’actual mur de formigó que separa el curs fluvial del parc. Amb aquesta intervenci­ó es guanyarà molt de verd i s’esponjarà la zona, ja que s’eliminarà el vial d’asfalt i els espais d’aparcament en superfície actuals al llarg de 643 metres. Això permetrà guanyar 21.500 m2 plens de vegetació.

Camps apunta que les places d’aparcament que es perdin en aquesta acció es recuperara­n a l’altre costat del riu, en una segona fase d’obres. En concret, el pàrquing exterior es ressituarà al passeig de la conca del Besòs, i perquè els conductors hi puguin arribar es construirà una passarel·la elevada.

La reconnexió amb la naturalesa i recuperar qualitat de vida per a la ciutadania és un fil conductor constant en aquest projecte, segons subratlla l’alcaldessa. L’actuació també preveu la creació de dos grans itineraris verds, pròxims al parc del Congost (carrer Pius XII-carrer Joan Camps), que guanyaran una cobertura ombrejada gràcies a la plantació d’arbratge i arbustos, cosa que facilitarà el passeig, especialme­nt quan la calor s’intensific­a. L’últim eix d’actuació se centrarà a ressorgir el carrer Tres Torres, un connector urbà poblat d’arbres que travessa Granollers d’est a oest.

Un altre dels emblemes del projecte, en paraules de Barnusell, és la plantació d’uns 600 arbres i 7.300 m2 d’arbustos, que “afavoriran la reducció de la temperatur­a a 1.700 metres de carrers i l’absorció de 100 tones de CO2 a l’any”. Paral·lelament, i en un moment en què la ciutat es planteja les zones de baixes emissions i la reducció del trànsit rodat, amb aquesta obra “s’eliminaran 900 metres de carrils i es limitarà a 30 km/h la velocitat a més de 27.000 metres de calçada i a 10 km/h a gairebé 17.000 metres de carrers interiors dels itineraris verds.

El Congost, un curs que ara és rectilini, tindrà meandres per afavorir la biodiversi­tat

 ?? ?? El parc del Congost s’unirà urbanístic­ament amb el riu i s’aposta per un vessant natural
El parc del Congost s’unirà urbanístic­ament amb el riu i s’aposta per un vessant natural

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain