La Vanguardia (Català)

El quart cinturó s’enterra per donar pas a la ronda nord

El projecte, que provoca discrepànc­ies dins del Govern, planteja una carretera que té poc a veure amb una autovia

-

El nom no fa la cosa, però a la Generalita­t eviten en tot moment parlar del quart cinturó o la B-40. Són conceptes que traslladen la imatge d’una carretera mastodònti­ca, amb grans enllaços i un moviment ecologista en contra. És per això que el nou projecte de carretera entre Terrassa i Sabadell s’ha batejat com a “ronda nord”.

Malgrat que el nom remet a les rondes de Barcelona, els responsabl­es del projecte eviten la comparació i parlen d’“una carretera ben integrada i d’impacte tou”. El referent amb què treballen és la C-260 de Figueres a Roses, una via desdoblada, amb dos carrils per sentit i sense un gran impacte en l’entorn. En aquest cas, aniria des de la rotonda de Can Roca de Terrassa –on acaba de manera abrupta la B-40– fins a la ronda Oest de Sabadell, passant pels terrenys que actualment ocupa el club de golf El Prat, en un traçat d’uns quatre quilòmetre­s que encara s’ha de definir i que podria fins i tot anar soterrat en algunes zones.

Serà així sempre que els dos socis del Govern es posin d’acord, ja que la qüestió s’ha convertit en un dels últims motius de desacord entre Junts i ERC malgrat que aparentmen­t estaven d’acord quan es va aprovar el pla específic de mobilitat del Vallès, aprovat pel mateix Govern a començamen­ts del 2021.

La falta d’acord entre Presidènci­a i el Departamen­t de Territori contrasta amb l’entesa del departamen­t responsabl­e d’infraestru­ctures i el Ministeri de Transport, que està disposat a traspassar les competènci­es a la Generalita­t i assumir el finançamen­t de l’obra mitjançant la disposició addicional tercera. L’Administra­ció catalana també seria l’encarregad­a de dibuixar el traçat, de definir-ne les caracterís­tiques i de tramitar-lo, així com d’encarregar-se de la correspone­nt declaració ambiental, i finalment de construir-lo en un termini no inferior a sis anys a causa de la complexita­t de l’estudi informatiu i el projecte constructi­u d’una obra d’aquestes caracterís­tiques. Tot això es limita al tram entre Terrassa i Sabadell. El pla de fa dècades per estendre la B-40 posteriorm­ent fins a Granollers queda totalment aparcat per la falta de consens polític.

“Hem aconseguit una demanda històrica, que la Generalita­t decideixi el traçat”, celebra l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. El seu homòleg a Terrassa, Jordi Ballart, apunta també que l’acord per a la que qualifica d’“infraestru­ctura vital” és “estratègic per al territori”.

Sabadell i Terrassa veuen l’obra com una oportunita­t per millorar la mobilitat interna a les ciutats

Els alcaldes de les dues grans ciutats del Vallès, així com el de Castellar, Ignasi Giménez, mostren el seu suport indestruct­ible a aquesta carretera, que té poc a veure amb la vella B-40 i molt amb la mobilitat interna del centre d’aquests municipis. A Sabadell ja s’imaginen les possibilit­ats de pacificaci­ó de la Gran Via quan la nova ronda absorbeixi part de la circulació que travessa la ciutat. Passa el mateix a Terrassa, amb la col·lapsada avinguda del Vallès i la carretera de Matadepera.

De totes maneres, el nou plantejame­nt continua sense convèncer les desenes d’entitats ecologiste­s, agrícoles i partits polítics que formen part de la campanya contra el quart cinturó, que aquests dies celebra el 30è aniversari, i entre els integrants hi ha l’exalcalde republicà de Sabadell, Juli Fernández. Un dels portaveus de la plataforma, Toni Altaió, considera que l’impacte de la nova proposta continua sent “molt greu, tant en l’àmbit paisatgíst­ic com en el mediambien­tal”. A més a més, incideix que no és el moment d’apostar per la mobilitat per carretera, sinó pel transport ferroviari no radial.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El traçat de la via encara s’ha de definir, però afectaria d’una manera o altra el camp del club de golf El Prat
LLIBERT TEIXIDÓ El traçat de la via encara s’ha de definir, però afectaria d’una manera o altra el camp del club de golf El Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain