La Vanguardia (Català)

Vuit càmeres controlara­n els accessos principals amb cotxe al barri del Raval

El govern de Colau mira de fer complir les restriccio­ns del nou pla de mobilitat del barri

- LUIS BENVENUTY Barcelona

El govern de l’alcaldessa Ada Colau ordenarà instal·lar vuit càmeres en els principals accessos en cotxe i moto al barri barceloní del Raval. L’objectiu de la mesura és garantir el compliment de les restriccio­ns al pas de vehicles privats previstes en el nou pla de mobilitat de l’Ajuntament per a aquest costat de Ciutat Vella. La veritat és que, tal com assenyalen veïns i comerciant­s, el nou pla amb prou feines s’està deixant notar. Almenys fins ara, almenys en aquest aspecte.

El cost de les càmeres supera els 362.000 euros. Les feines d’instal·lació començaran ben aviat. El projecte, ja aprovat de manera inicial, està en els últims dies de la seva exposició pública. Dos d’aquests dispositiu­s s’instal·laran al carrer Pelai, un amb el carrer Gravina, i un altre, amb la Rambla. Dos aparells més es col·locaran a la ronda de Sant Antoni, a l’altura dels carrers Riera Alta i Tigre. També se’n disposarà de dos més al Portal de Santa Madrona: un al costat de l’avinguda Drassanes i l’altre a l’altura del carrer Montserrat. La resta quedaran en altres accessos principals del barri, entre el carrer Cera i la ronda Sant Pau, i entre el carrer Nou de la Rambla i l’avinguda Paral·lel.

Ja a començamen­ts d’aquest any, el Consistori va prohibir entrar al barri amb cotxe i amb moto entre les set i les nou del matí, i també entre les dues del migdia i les nou de la nit. El problema és que el compliment de la mesura va ser molt capritxós, extrem que va desencaden­ar un malestar al Raval, tant entre els partidaris com entre els detractors d’aquestes limitacion­s al trànsit privat. Uns i altres entenen que la falta de determinac­ió municipal va complicar encara més la circulació.

En realitat, molts conductors, si més no, saben què estan fent. Aquests mesos els agents de la Guàrdia Urbana no van tenir la instrucció de no deixar-ne passar ni una. Es mostren pedagògics. En aquest sentit, l’executiu municipal prefereix que les restriccio­ns s’assentin de mica en mica, sense desencaden­ar crispacion­s. I els senyals informatiu­s que s’hi refereixen disposats per l’Ajuntament no són clars. Les noves càmeres estan pensades per marcar un punt d’inflexió. Els objectius d’aquests vuit aparells permetran identifica­r i sancionar els infractors.

La mesura que sí que s’està deixant notar és la dels canvis de sentit amb la finalitat que els conductors que simplement pretenen travessar el barri per deixarlo enrere agafin un altre camí. Alguns dels nous itineraris són tan embolicats que desanimen qualsevol.

Els nous dispositiu­s permetran identifica­r i multar els conductors infractors

L’inconvenie­nt és que els que es dirigeixen als aparcament­s, per exemple el de la Boqueria, es troben en les mateixes tessitures.

El problema de fons és que històricam­ent el trànsit al Raval fa fàstic, sobretot si vas a peu. Les voreres d’aquest barri són tremendame­nt estretes, del tot insuficien­ts perquè tanta gent hi camini amb comoditat. De seguida has de baixar a la calçada així que et creues amb un transporti­sta empenyent un carro de llaunes de refrescos o una mare amb un cotxet de nadó. A més, hi ha vorades que són molt perilloses. L’estat de moltes voreres deixa molt a desitjar. Molts veïns demanen a l’Ajuntament, des de fa molt de temps, que aposti encara més, d’una manera més decidida, per les plataforme­s úniques, a la manera del barri de Gràcia, per exemple, a fi que la convivènci­a entre conductors, ciclistes, patinadors i vianants sigui molt més senzilla, molt menys molesta, i que l’espai públic millori la qualitat.c

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El carrer Nou de la Rambla és un dels accessos que tindrà videovigil­ància
ÀLEX GARCIA El carrer Nou de la Rambla és un dels accessos que tindrà videovigil­ància

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain