La Vanguardia (Català)

Una proposta sistèmica per a l’AP-7

- Sergi Saurí Doctor enginyer de camins, canals i ports

Els increments de les retencions i incidèncie­s que tenen lloc a l’AP-7 des de la supressió dels peatges és un símptoma d’un problema de més índole: la falta d’un model integral de la gestió de la mobilitat. En època prepandèmi­a l’AP-7 ja es trobava en algunes franges horàries en valors d’ocupació pròxims a la seva capacitat. L’eliminació dels peatges ha accelerat una situació de congestió que tard o d’hora hauria tingut lloc per la tendència creixent de la mobilitat.

Ampliacion­s de carril, millores de la capacitat dels accessos, restriccio­ns temporals de la circulació de camions o límits variables de velocitat són mesures per esmorteir les retencions i millorar la fiabilitat a curt i mitjà termini. Mesures d’urgència que no serviran com a solució plena a curt termini ni menys encara a llarg termini. No hi ha una poció màgica infal·lible. El quid de la qüestió resideix sota quin prisma pensem, planifique­m i gestionem la mobilitat.

La solució no és immediata ni única, al cap i a la fi, afecta profundame­nt el binomi desenvolup­ament-sostenibil­itat, i ha de passar, a més d’aprofitar al màxim l’ús de la capacitat viària, per un model de gestió integral de la mobilitat, més enllà de la carretera. Un sistema finançat en el pagament per ús, que actuï com a instrument d’incentiu al canvi modal i més capacitat d’inversions en transport sostenible. Es pot pensar en una vinyeta com un model més bàsic inicial de partida, que permeti generar recursos econòmics per al mantenimen­t de les carreteres i finançamen­t de transport públic, per posteriorm­ent evoluciona­r a un pagament per ús més sofisticat i equitatiu.

Es tracta, sens dubte, d’una assignatur­a pendent. Hem estat capaços de definir models de gestió i finançamen­t, amb els seus defectes i virtuts, però amb una lògica sistèmica, per a

La solució ha de passar per un model de gestió integral de la mobilitat

altres infraestru­ctures de transport, com ara els ports, els aeroports, el transport públic i el ferrocarri­l. En canvi, actualment trobem un model de finançamen­t de les carreteres més semblant a un Frankenste­in engendrat per successius desenvolup­aments de la xarxa mancats de model i amb una gestió amb lògica modal i no sistèmica.

Les solucions tècniques i econòmique­s existeixen, però requereixe­n lideratge i decisions polítiques fermes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain