La Vanguardia (Català)

‘Days like this’

Núm 6031

- Albert Montagut

En un moment de guerres, populisme, separatist­es i separadors, és altament recomanabl­e veure l’obra mestra de Kenneth Branagh Belfast. La pel·lícula, protagonit­zada per Jamie Dornan, Caitriona Balfe, Judi Dench, Ciarán Hinds i el jove Jude Hill, és una oda a la fraternita­t i llança el simple però alhora complex missatge que tots som iguals i tots pertanyem a les nostres comunitats, amb tots els drets i les obligacion­s.

Belfast se centra en l’experiènci­a infantil del mateix Branagh (Belfast, 1969) i en la lluita de la seva família per no caure durant el conflicte iniciat pels protestant­s contra els catòlics a l’ara ja llunyana dècada dels seixanta.

La pel·lícula, una joia, encara en període de pagament (5 euros) a les plataforme­s de streaming, mereix un petit esforç en una d’aquestes nits caloroses. Filmada en blanc i negre, amb alguns petits esclats de color, Belfast va rebre set nominacion­s als passats Oscars i va ser qualificad­a com una de les millors pel·lícules del 2021.

L’última obra de Branagh presenta una banda sonora de Van Morrison, també de Belfast. No falta a la llista musical la memorable Days like this. La música de Morrison va ser un encert del director, perquè fa confluir el moment històric de la pel·lícula amb el moviment skiffle, un tipus de música originada a la comunitat negra als Estats Units durant la dècada dels vint, i que tres dècades després va tenir una forta repercussi­ó a Irlanda del Nord i Irlanda.

La música skiffle es caracterit­zava pel ritme i pel fet que els autors utilitzave­n tota mena d’instrument­s casolans per crear-ne els ritmes. El mateix Morrison va formar part durant la joventut d’un grup de música skiffle.

L’impacte visual de Belfast us encantarà i, de tornada a la música, no podreu abstreureu­s d’una escena musical protagonit­zada per Dornan i Balfe –no espòilers–, ni del fet d’investigar una mica a YouTube i Spotify sobre els orígens i la carrera excepciona­l de Morrison. En aquest sentit, en destaca un disc, The skiffle sessions. Live in Belfast (1998).

En aquest àlbum, en què a més de Morrison van participar Lonnie Donegan i Chris Barber, hi destaca una cançó, Midnight special. Recomanari­a a tothom que encara no ha entès que la vida cal gaudir-la i que cal ser solidari amb el veí, que escoltin aquesta cançó. El ritme de Morrison potser us alegra el dia i durant unes hores possibleme­nt deixareu de banda la vostra obsessió per fer un Belfast cada dia.c

BLANQUES JUGUEN I GUANYEN

El diagrama presenta la rematada de la partida clàssica Steinitz, W. – Zukertort (Barmen, 1869). L’avantatge blanc és molt clar, i hi ha diversos camins cap a la victòria. Però cap de tan directe i contundent com l’emprat pel futur campió del món, que va saber aprofitar la força en atac de les seves peces pesades per desencaden­ar una ofensiva demolidora.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain