La Vanguardia (Català)

La galerna al rescat

- Alfred Rodríguez Picó Meteoròleg

La galerna és un fenomen meteorològ­ic típic del Cantàbric i, en especial, del golf de Biscaia. El seu “modus operandi” es basa en un brusc i sobtat gir dels vents amb ratxes molt fortes, fredes i humides de l’oest a nord-oest, normalment produint núvols corró, pluges i una dràstica baixada de la temperatur­a. Dissabte passat, els vents reescalfat­s del sud-est sufocaven sense pietat les costes del Cantàbric, fins que va acudir al rescat, amb l’èpica, la galerna. L’hi expliquem a l’anècdota.

CATALUNYA.

Està lliscant al damunt del mar una massa més humida que genera núvols baixos a la costa amb alguna gotellada testimonia­l. A la tarda, els núvols aniran en augment cobrint el cel de la resta de zones, sense descartar algun ruixat. Ambient menys càlid, però encara estiuenc, i vent fort del sud al Pirineu i sud de Lleida, màxima precaució amb els incendis.

ESPANYA I EUROPA.

Precipitac­ions, localment intenses, canalitzad­es d’oest a est per la gran plana europea. Sol al sud del continent i calor a l’alça a Itàlia, demà assolint els 40ºC. Cel gris amb pluges a Galícia, el Cantàbric, Castella i Lleó i tempestes al Pirineu aragonès. Clarianes a la resta i temperatur­a estable. A partir de dimecres els xàfecs guanyaran extensió a la meitat nord, fins i tot amb tempestes explosives.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain