La Vanguardia (Català)

La NASA i l’ESA acorden enviar tres astronaute­s europeus a la Lluna

Les missions es llançaran quan estigui en servei l’estació orbital lunar Gateway

-

Tres astronaute­s europeus, entre els quals n’hi podria haver un d’espanyol, viatjaran a l’estació espacial Gateway, que s’ha de construir a l’òrbita de la lluna a la segona meitat d’aquesta dècada, segons han anunciat l’Agència Espacial Europea (EsA) i la nord-americana (nAsA). Totes dues agències s’han declarat disposades que un dels tres astronaute­s baixi a la superfície del satèl·lit, cosa que dependrà de la contribuci­ó de l’EsA als plans d’exploració lunar de la nAsA.

“Ara hi ha un acord per enviar tres astronaute­s de l’EsA a bord de [la càpsula] Orion a l’estació que els socis internacio­nals estan construint coneguda com a Gateway”, ha informat l’agència europea en un comunicat difós després de la reunió del Consell de l’EsA celebrat el 14 i 15 de juny a noordwijk (Països Baixos).

“Esperem que un astronauta de l’EsA se’ns uneixi a la superfície de la lluna”, va declarar Bill nelson, director de la nAsA, que va assistir al Consell de l’EsA com a convidat.

Fins ara, les dotze úniques persones que han caminat sobre la lluna, l’última d’elles el 1972, han estat homes blancs dels Estats units.

El nou programa d’exploració lunar Àrtemis de la nAsA preveu iniciar la construcci­ó de l’estació orbital Gateway, amb capacitat per a quatre tripulants, a finals del 2024. Des d’allà, alguns astronaute­s baixaran a la superfície del satèl·lit, on es preveu construir una base lunar.

Per enviar a la lluna els components de l’estació Gateway i les primeres tripulacio­ns d’astronaute­s, la nAsA ha desenvolup­at el coet sls, que avui dilluns està fent un assaig general abans del seu primer llançament, previst per a finals d’agost.

les agències espacials europea (EsA), canadenca (CsA) i japonesa (JAXA) s’han unit al projecte de l’estació Gateway.

l’EsA va iniciar el 2021 un procés de selecció de sis nous astronaute­s que es formaran per anar a la lluna. Entre els 1.361 candidats que van superar la fase de selecció inicial, hi ha 28 dones i 39 homes espanyols. Els sis que seran finalment triats s’han d’anunciar l’últim trimestre d’aquest any.

l’EsA contribuei­x actualment al programa Àrtemis aportant el mòdul de servei de la càpsula Orion en què viatjaran

Les agències espacials negocien que un europeu baixi per primera vegada a la superfície lunar

els astronaute­s. El mòdul de servei, en què ha col·laborat la indústria espacial espanyola, aporta elements crítics per al funcioname­nt de la càpsula, com ara propulsió, electricit­at o control de l’aire que respira la tripulació.

De cara al futur, l’EsA està desenvolup­ant una nau per aterrar a la lluna provisiona­lment anomenada Argonauta i tecnologia de comunicaci­ons i navegació en el marc del programa Moonlight (o ‘llum de lluna’). El finançamen­t per a aquests projectes s’ha de decidir al Consell de Ministres de l’EsA, que se celebrarà al novembre a París i on Espanya estarà representa­da en principi per la ministra de Ciència i innovació, Diana Morant.

un futur acord entre la nAsA i l’EsA perquè un astronauta europeu camini sobre la lluna dependrà de la contribuci­ó europea al programa Àrtemis. Ara per ara, l’EsA s’ha compromès a oferir serveis a la nAsA a través de lunar Pathfinder, un satèl·lit de telecomuni­cacions en òrbita lunar que està previst llançar el 2024.

 ?? NASA ?? Imatge virtual de la càpsula Orion (dreta) acostant-se a l’estació espacial lunar Gateway
NASA Imatge virtual de la càpsula Orion (dreta) acostant-se a l’estació espacial lunar Gateway

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain