La Vanguardia (Català)

Es pot frenar la progressió del càncer i evitar que els tumors s’endureixin?

- Isabel Troytiño

Pere Roca-Cusachs, físic especialit­zat en mecànica cel·lular, és al capdavant d’un equip d’investigad­ors de l’institut de Bioenginye­ria de Catalunya (iBEC) que estudia com la duresa anòmala dels teixits fibròtics, com els tumors sòlids, afavoreix que la malaltia creixi. A aquesta influència mecànica se l’anomena mecanotran­sducció cel·lular i passa quan la pressió física provoca canvis en l’expressió de gens i proteïnes a la cèl·lula que fan que la malaltia continuï creixent.

“Una de les possibles maneres de detectar un possible tumor de mama és palpant el pit buscant un nòdul dur. Això és perquè els tumors són més durs que el teixit circumdant. És aquest enduriment el que promou el creixement del tumor”, explica Roca-Cusachs. “se’n sap poc i és el que estem estudiant”.

Els investigad­ors han descobert que, quan un teixit dur pressiona les cèl·lules veïnes, la paret del nucli d’aquestes cèl·lules canvia la seva configurac­ió. Els seus porus es fan més grans i el transport d’unes molècules o altres d’un costat a un altre del nucli també canvia. Roca-Cusachs investiga com passa aquesta alteració de la paret del nucli, i les seves conseqüènc­ies. sobretot en la circulació de les molècules de fora endins del nucli i viceversa.

Aquest és, segons l’investigad­or, l’efecte clau que fa que la cèl·lula es contagiï activant gens, i engrosseix­i el teixit fibrós afegint-s’hi, cosa que dificulta el pas de fàrmacs i l’abordatge de la malaltia.

D’altra banda, sabent com passa aquest mecanisme i les molècules i gens implicats, els investigad­ors estudien com

Les propietats mecàniques de les cèl·lules influeixen en la malaltia

poden dissenyar un fàrmac que enganyi les cèl·lules i eviti que s’alterin. si es pogués aconseguir, evitaria l’enduriment que dificulta el pas de fàrmacs i endarrerir­ia l’expansió de tumors sòlids i també altres malalties fibròtique­s. /

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain