La Vanguardia (Català)

El nombre de linxs es multiplica per 14 en 20 anys

El 2021 l’expansió va continuar malgrat 107 morts, la meitat per atropellam­ent

-

la península ibèrica ja disposa (dades del 2021) de 1.365 linxs ibèrics en llibertat. El nombre d’exemplars va augmentar l’any passat un 23% respecte a l’any anterior. són 14 vegades més linxs que els 94 que pervivien el 2002, quan va començar el programa per salvar aquesta espècie d’una desaparici­ó que es preveia imminent. El linx ibèric (Lynx pardinus) continua estant en perill d’extinció malgrat l’èxit del programa de recuperaci­ó.

“Fem una valoració positiva d’aquestes dades, ja que hem aconseguit mantenir la màxima població possible de linxs en zones amb escassetat de preses, és a dir, de conills, i hi ha llocs on el linx té grans possibilit­ats de continuar creixent”, explica Javier salcedo, coordinado­r del Pla de Recuperaci­ó del linx ibèric a Andalusia i director del projecte life lynx Connect, que busca tornar aquesta espècie a la Península. la població de linxs ibèrics segueix ascendint. Els 1.365 animals censats inclouen exemplars adults, subadults i cadells nascuts el 2021.

El 2002, quan es va iniciar el programa de conservaci­ó, només hi havia dos nuclis, els de Doñana-Aljarafe i AndújarCar­deña. “Es va aturar el declivi i després se n’ha buscat el creixement a d’altres llocs”, afegeix salcedo. Per això i des d’aleshores s’han ampliat les àrees d’implantaci­ó.

Entre el 2006 i el 2011 es va dur a terme un primer programa de reintroduc­ció, a Guarrizas (Jaén) i Guadalmell­ato (Còrdova). i, posteriorm­ent, entre el 2011 i el 2018, es va efectuar un nou pla d’alliberame­nt (Matachel a Extremadur­a, Vall del Guadiana a Portugal i Camp de Montiel i Muntanyes de Toledo a Castella-la Manxa).

la principal amenaça per a l’espècie és l’escassetat de conills, la seva presa gairebé exclusiva, cosa que obliga que l’elecció de nous punts de reintroduc­ció tingui en compte la disponibil­itat d’aquest recurs. “El nou programa life vol connectar les poblacions existents a sierra Morena Oriental, Doñana, sud de Portugal i Muntanyes de Toledo i unir aquests nuclis amb petites poblacions intermèdie­s”, afegeix el coordinado­r. una altra prioritat de l’actual programa és consolidar els nuclis de reintroduc­ció existents i situar dos nous assentamen­ts: els Altos de lorca (Múrcia) i serra Arana (Granada).

Amb tot això, un 38% dels exemplars és ara a Andalusia (519), un 34,5% a Castella-la Manxa, un 15,5% a Portugal i un 12% a Extremadur­a (vegeu els detalls dels assentamen­ts al mapa).

Tots els indicadors de l’espècie (nombre total de linxs, de femelles reproducto­res i de cadells nascuts) mostren una tendència netament positiva. El 2021 es van comptabili­tzar 500 naixements de 277 femelles reproducto­res, per la qual cosa el nombre de cadells nascuts per femella reproducto­ra o territoria­l va ser d’1,8 a Espanya.

Els experts destaquen que els censos evidencien la necessitat de mantenir la cautela sobre el futur de l’espècie, així com de donar continuïta­t als programes de conservaci­ó i afavorir l’adopció de mesures que contribuei­xin a la millora de les diferents poblacions de linx. l’espècie continua en perill, i legalment està considerad­a “en perill d’extinció” al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades.

El 2021 es va detectar la mort de 107 exemplars de linx ibèric, un 52% dels casos per atropellam­ent. la resta va ser a causa, sobretot, de malalties, furtivisme i causes desconegud­es. “Treballem perquè el nombre d’atropellam­ents no superi el 6 o el 7% de la població; si no se supera aquest llindar, la població continua creixent i no corre perill la supervivèn­cia de l’espècie”, diu salcedo. Els atropellam­ents augmentara­n, ja que estan relacionat­s amb la fragmentac­ió d’hàbitats i l’efecte barrera de les vies de transport. “necessitem l’ajuda dels conductors: els atropellam­ents passen sistemàtic­ament en zones on es depassa la velocitat autoritzad­a”, insisteix Javier salcedo.

La població creix amb 254 exemplars, un 23%, i es manté el pla per alliberar-los a Múrcia i Granada

 ?? FONT: Junta d’Andalusia i MITECO LA VANGUARDIA ??
FONT: Junta d’Andalusia i MITECO LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain