La Vanguardia (Català)

Un monitor per cuidar en Rauni

Un sistema lleuger permet controlar el pacient de manera constant a la seva habitació

-

Els cables són una solució i també un problema. n’hi ha prou de mirar la part del darrere d’un televisor per assegurarn­os-en. A l’hora de monitorar l’estat d’un malalt hospitalar­i, els inconvenie­nts són molt pitjors. D’una banda, hi ha casos en què és necessari connectar el pacient a diverses màquines. De l’altra, l’excés de cables limita la mobilitat del malalt i fa que la seva estada sigui molt incòmoda. En una sala de la seu de la multinacio­nal General Electric a Hèlsinki (Finlàndia), en Rauni està estirat en un llit. És un malalt simulat sobre el qual s’assagen sistemes per fer més efectiva l’atenció als malalts. Hi ha pocs cables sobre el cos del dummy (paraula amb què es coneixen aquests ninots de proves), però si fos un pacient real estaria controlat de manera constant.

Quan un pacient surt d’una cirurgia, es podria pensar que ha superat la part més perillosa de la seva estada a l’hospital, però hi ha estudis mèdics que indiquen que no és així. El British Journal of Anaesthesi­a assegura en un treball del 2019 que “la mortalitat els 30 dies posteriors a la cirurgia és 1.000 vegades més gran que la mortalitat intraopera­tòria” i que, si aquell mes després de l’operació es considerés una malaltia, “seria la tercera causa de mort als EuA”.

El personal d’infermeria no pot controlar tots els pacients a les seves habitacion­s a tota hora. Ja prou tasques tenen. General Electric esmenta que diversos estudis estimen que un 65% dels pacients hospitalit­zats i més d’un 90% sota cures postoperat­òries són controlats de manera manual, però no contínua.

una altra dada que presenta una auditoria feta al Regne unit sobre les parades cardíaques d’adults als hospitals, indica que un 57% van passar a les habitacion­s, i només un 5% a les ucis, on els pacients són monitorats de manera contínua. Aquest és l’objectiu del sistema Portrait Mobile, de General Electric: que les infermeres disposin d’un sistema segur de monitoratg­e constant dels pacients a les seves habitacion­s sense necessitat de passar a visitar-los cada curt període de temps.

les tres variables que mesura Portrait Mobile són: el ritme de respiració, el pols i l’oxigen en sang. si hi ha un canvi preocupant d’un o més d’aquests valors, el sistema alerta a l’instant, per això pot prevenir deterioram­ents greus de salut del pacient abans que passin.

Al pacient se li col·loquen els tres sensors mitjançant dos dispositiu­s. un al pit amb tres elèctrodes que mesuren el ritme respirator­i, i un altre sobre el dors d’una mà i un dit, que controla la freqüència cardíaca i el volum d’oxigen en sang. Perquè les dades arribin en primer lloc al petit monitor, semblant a un smartphone, n’hi ha prou de posar-lo un instant a sobre dels sensors. Així que els sensors s’aparellen amb el dispositiu de pantalla, la informació arriba també a un ordinador situat a la sala d’infermeria.

si hi ha cap canvi significat­iu a les constants del pacient—o quan la infermera canvia la bateria d’algun dels sensors—, el sistema fa saltar una alarma, tant a la pantalla mòbil com a l’ordinador. la idea és que Por

Portrait Mobile, de General Electric, monitora l’oxigen en sang, el pols i el ritme de respiració

trait Mobile estigui sempre amb el pacient. Tant si és a l’habitació, quan pot deixar-se en el seu mòdul de càrrega, com si surt a caminar pels passadisso­s, ja que disposa d’una bossa amb cinta per portar-lo penjat amb comoditat.

General Electric es va plantejar que Portrait Mobile havia de construir “un sistema segur, fiable, robust i fàcil de fer servir”, indica Erno Muuranto, director d’enginyeria del programa global de salut digital mòbil de GEHealthca­re, i director general de GEHealthca­re Finlandia, on dirigeix un equip dedicat al desenvolup­ament i la fabricació d’aquesta mena de dispositiu­s.

la seguretat d’un sistema com aquest no pot dependre de les tecnologie­s de consum més comunes, com el bluetooth que fem servir, per exemple, per escoltar música sense cables, així doncs, General Electric va desenvolup­ar una tecnologia pròpia de comunicaci­ó sense fil entre els sensors i la pantalla. si un pacient va al bany, on el senyal ha de superar almenys una paret, la connexió no pot perdre’s. Els responsabl­es de Portrait Mobile asseguren que la comunicaci­ó no es perd fins a distàncies d’uns 30 metres.

Karla Asikainen, directora global de productes del programa de salut digital mòbil de GEHealthca­re, indica que les infermeres passen a veure diverses vegades els pacients dins dels seus torns de treball, però que entre aquestes visites “estan pràcticame­nt a cegues i elles saben instintiva­ment que tenen uns determinat­s pacients que les preocupen”. “Aquest tipus de tecnologia – observa– aporta tranquil·litat al pacient, que se sent més ben atès, però també als cuidadors”.

El sistema registra una gràfica contínua, les 24 hores del dia i al segon, dels tres valors que es mesuren en els pacients, de manera que en qualsevol moment el personal mèdic i d’infermeria pot consultar l’evolució d’aquestes constants durant l’estada del malalt a l’hospital. A la zona d’exhibició de la seu de GEHealthca­re, Rauni suomi (aquest cognom és el nom finlandès de Finlàndia) jeu al llit o a la butaca amb uns registres de salut, tenint en compte els gràfics simulats que es mostren, fora de qualsevol perill.c

Els dispositiu­s avisen el personal d’infermeria de qualsevol alteració greu dels valors

 ?? Pentti Hokkanen ?? Portrait Mobile s’assembla a un smartphone i està connectat a un ordinador a la sala d’infermeria
Pentti Hokkanen Portrait Mobile s’assembla a un smartphone i està connectat a un ordinador a la sala d’infermeria
 ?? Francesc Bracero ?? El ninot Rauni, amb els sensors del sistema de monitoratg­e
Francesc Bracero El ninot Rauni, amb els sensors del sistema de monitoratg­e

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain