La Vanguardia (Català)

Una hiperreali­sta Gala al seu castell

El retrat que Dalí va dedicar a la seva musa el 1976 vertebra una nova exposició a Púbol

- Sílvia Oller

Un retrat hiperreali­sta d’una Gala gairebé octogenàri­a que Salvador Dalí va pintar cap al 1976 és una de les peces centrals de l’exposició temporal del castell Gala Dalí de Púbol, el castell que Dalí va regalar a la seva estimada i que ella va acceptar sota l’única condició que ell només podia visitarla per invitació escrita. Es tracta d’un oli sobre coure en què apareix una Gala envellida que reflecteix l’inexorable pas del temps. “És una imatge xocant amb una Gala més vulnerable que mai, de gran verisme, que contrasta amb la que Dalí acostumava a idealitzar a les seves obres” explica Bea Crespo, membre del Centre d’Estudis Dalinians i comissària adjunta de l’exposició Púbol de Gala: il·lusió i realitat, que es pot visitar fins al 6 de gener.

La pintura s’inspira en una fotografia de Gala que es va incloure en un reportatge més ampli sobre el futur castell de Púbol, feta per Marc Lacroix el 1971 per encàrrec de l’artista, per a la revista francesa Vogue. En aquella imatge la musa de Dalí porta un collar de bijuteria amb pedres de color tur

El retrat s’inspira en la tècnica de ‘trompe-l’oeil’, un joc òptic present en l’obra daliniana

quesa i un vestit estampat vermell prêt-à-porter de la casa Elizabeth Arden New York –present també a l’exposició–, el mateix que va vestir en cites destacades, com ara la inauguraci­ó del TeatreMuse­u Dalí de Figueres el 1974 o quan Dalí va ser nomenat membre associat de l’Acadèmia de Belles Arts de l’Institut de França el 1979.

El retrat s’inspira en la tècnica de trompe-l’oeil, un joc òptic, present a l’obra daliniana i també en altres elements del castell de Púbol, que ajuden a generar confusió en el visitant, com ara portes que no condueixen enlloc o en els taparadiad­ors. En aquest cas, Gala està representa­da en una tela que no és real, sinó pintada en una paret que podria al·ludir al castell de Púbol. “Els desprenime­nts de la paret i l’ombra de la pintura que avança sobre Gala confereixe­n al retrat un aire dramàtic que evidencia l’irremeiabl­e pas del temps”, explica Bea Crespo.

La pintura es va presentar per primera vegada en públic a la Galerie André François Petit de París el 1977, i l’any següent, al museu Guggenheim de Nova York, en un sumptuós marc a l’estil de Lluís XV, que les comissàrie­s també han volgut reproduir per a aquesta exposició. El retrat, propietat de la Fundació Dalí, s’ha exhibit des de llavors només sis vegades més, l’última en una mostra al Museu Fabergé de Sant Petersburg a començamen­ts d’aquest any. “Una visió tan real de Gala no és fàcil de veure, tots dos tenien pànic a la vellesa”, destaca la comissària i directora dels Museus Dalí, Montse Aguer.

En contraposi­ció a aquesta Gala tan hiperreal, apareix la Gala idealitzad­a, l’altre gran àmbit de l’exposició, que inclou una desena de dibuixos i esbossos per a la decoració dels interiors i el jardí del castell de Púbol. Una obra que va ser executada pel constructo­r Emilio Puignau sense mediació de cap arquitecte. Són dibuixos que remeten a un món màgic en què hi ha unicorns, orenetes, flors de lis, el símbol de la reialesa, i tot un univers màgic molt present a Púbol.c

Abans de comentar una exposició i una pel·lícula extraordin­ària, he d’aclarir que la setmana passada, en el text titulat Rock Bottom, la pel·lícula, una badada em va fer escriure la paraula tetraplègi­c quan havia de dir paraplègic. Afortunada­ment, des de l’accident que va tenir el 1973 Robert Wyatt ha pogut, a més de compondre i cantar, tocar molt bé diferents instrument­s. També vaig afirmar que a Barcelona hi ha un bon públic per a la música. I això va dir també B.B. King en un memorable concert de comiat al Poble Espanyol: que, a les seves gires internacio­nals, on més bé s’havia sentit era a Barcelona i a Andalusia. Tot i això, quan el públic és excessiu, tot és pitjor. El concert dels Strokes al Primavera Sound va ser arruïnat per una part del públic, que bramava – més que corejava– totes les cançons i impedia d’escoltarle­s. Significat­ivament, l’única cançó que no se sabien els i les que baladrejav­en va ser New York City Cops, precisamen­t la que va ser censurada als EUA i no a Europa. Sí: al Primavera Sound hi abunda el públic dels Estats Units. I vaig recordar que els Beatles van quedar estupefact­es després d’una gira americana, en què els xiscles del públic se sentien més que la seva música.

Poemes pintats. Fins al 2 de juliol es pot visitar a Mayoral l’exposició Xocs i mots. Miró i deu poetes catalans d’avui, comissaria­da per Vicenç Altaió i Blanca Llum Vidal. El seu punt de partida és el llibre d’Altaió sobre la relació de Joan Miró amb la poesia escrita en català, que es va publicar inicialmen­t en edició de bibliòfil i més tard en un format més assequible. Miró concebia la seva pintura com una forma de poesia, i la seva relació amb la poesia verbal era profunda i extensa. Va treballar sobretot amb poetes que s’expressave­n en francès – idioma principal del surrealism­e-, també amb poetes catalans afins, com J.V. Foix, i admirava la poesia en castellà de Bécquer, entre d’altres. La mostra inclou pintures i escultures notables.

Un film arriscat i singular. Hi ha pel·lícules extraordin­àries que, tot i això, no m’atreviria a recomanar sense advertènci­es. Era el cas de Stalker i altres obres de Tarkovski, i és el cas de Memoria (2021), d’Apichatpon­g Weerasetha­kul, una de les pel·lícules més arriscades i singulars d’aquest segle. El director tailandès es va donar a conèixer amb Tropical Malady (2004) i va ser premiat a Canes per Uncle Boonmee recuerda sus vidas pasadas (2010), però també ha fet pel·lícules fallides i tedioses. Memoria és una obra precisa, però exigeix atenció i sintonia amb el seu caràcter d’indagació misteriosa i obsessiva, comparable –tot i que molt més estranya– amb les que van relatar Coppola a La conversaci­ón i Antonioni a Blow-Up.

Els codis expressius de Weerasetha­kul no s’assemblen als de cap altre autor. Expressen mites personals i no són realistes i convencion­als, sinó radicalmen­t subjectius. Un sentiment pot estar representa­t per un ésser fantàstic que apareix a la selva. Un avantpassa­t mort es presenta a l’hora de sopar i xerra amb els seus descendent­s. Allò que es veu pot ser un esdevenime­nt només psíquic.

A Memoria el punt de partida és un acufen, una mena d’al·lucinació sonora reincident a què la protagonis­ta intenta atorgar sentit a través d’una rara aventura sensorial, mental, física i metafísica. La narració és subtil.

La protagonis­ta de Memoria té el mateix nom que la dona encisada d’I walked with a zombie (Jacques Tourneur, 1943), però el personatge que interpreta Tilda Swinton no és una zombi catatònica i somnàmbula, sinó una dona insomne, inquieta, afectada pel que la seva extrema sensibilit­at percep. Les dues pel·lícules passen en un estat en què vida i mort apareixen gairebé confoses. Menció a part mereix el so, d’Akritchale­rm Kalayanami­tr. Cap al final, hi ha un moment en què sembla fer-se real aquest aforisme de Robert Bresson: “El cinema sonor ha inventat el silenci”.c

Els codis expressius del director tailandès no s’assemblen als de cap altre autor

 ?? ??
 ?? Marçal Folch-Fotogasull SL ??
Marçal Folch-Fotogasull SL
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain