La Vanguardia (Català)

Tant cobres, tant cotitzes

L’autònom pagarà quan s’acabi l’any si a les quotes mensuals ha fet curt

- Jaume MaSdeu

En el nou sistema de cotització, cada autònom pagarà al llarg de l’any en funció de la seva previsió d’ingressos, amb opcions de modificar el tram correspone­nt cada dos mesos, però serà al final del període quan es tancarà el càlcul. Si al cap de l’any ha pagat de menys, l’Agència Tributària li reclamarà l’aportació addicional; si ha pagat de més, li tornarà el sobrant. D’aquesta manera, s’aplicarà a la cotització dels autònoms el mateix sistema que regeix per a l’IRPF dels assalariat­s.

És un dels elements que incorpora el nou model de cotització dels treballado­rs per compte propi que el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social està negociant amb els interessat­s, i amb aspiracion­s a tancar-lo aquesta setmana. Avui mateix fan una altra reunió.

La gran novetat del nou sistema és que els autònoms pagaran en funció dels seus rendiments, sense l’opció actual de triar quota. A partir del canvi, la quota vindrà donada per la previsió d’ingressos. Serà un pagament a compte que es quadrarà al final del període. A l’última proposta presentada pel ministeri que dirigeix José Luis Escrivá, es preveuen 14 trams de cotització, des de la quota mínima de 245 euros per als que ingressin menys de 670 euros mensuals, a la màxima de 565 per als de rendiments superiors a 4.050 euros. Entre els dos extrems s’hi escalonen 12 trams.

Per determinar el tram que li correspon, l’autònom sumarà els rendiments que obtingui de la seva activitat i els podrà deduir un 7% en concepte de despeses genèriques, sense necessitat de justificar-les. En alguns casos específics, com quan l’autònom és conseller o administra­dor de la societat, la bonificaci­ó es redueix a un 3%.

Al llarg de l’any, l’autònom pot canviar sis vegades de tram de cotització, en funció de l’evolució dels seus ingressos. Són canvis que es farien efectius el primer dia dels mesos de març, maig, juliol, setembre, al novembre i gener de l’any següent.

Seran les seves cotitzacio­ns provisiona­ls que, una vegada tancat l’exercici, l’administra­ció tributària verificarà. En el cas que fos inferior a la real, l’autònom haurà d’ingressar la diferència en el termini d’un mes a partir del moment en què se li notifiqui; i si fos superior, la Seguretat Social li tornarà d’ofici la diferència abans del 31 de maig de l’any següent.

D’aquesta manera, el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social espera augmentar de manera significat­iva la recaptació i amb això millorar també les prestacion­s als treballado­rs autònoms. Actualment, cotitzen menys que els assalariat­s, però també reben prestacion­s inferiors. La gran majoria, un 85%, trien cotitzar per la mínima, 294 euros, cosa que comporta que la recaptació només representi un 57% de la despesa en prestacion­s, i això malgrat que són molt més limitades que les del règim general.

Les quotes són precisamen­t el gran cavall de batalla d’aquesta negociació. És també on el Ministeri d’Inclusió ha hagut de mostrar més flexibilit­at. Una de les seves grans concession­s va ser la d’acceptar limitar la reforma a només tres anys, de 2023 a 2025, en lloc dels nou plantejats inicialmen­t. Com que és un període més curt, els canvis són més reduïts, tot i que es preveu una revisió el 2026.

Tot i això, encara es manté l’oposició, especialme­nt, de la patronal i ATA, que ho consideren inassumibl­e. Per part de les associacio­ns lligades als sindicats, el rebuig és més matisat. UATAE, per exemple, no creu raonable ni sostenible que els autònoms amb ingressos inferiors a 670 euros hagin de cotitzar per més de la meitat dels seus ingressos.

L’avantproje­cte de llei plantejat també incorpora diverses modalitats de cessament d’activitat, des de la de causes econòmique­s i les de força major, fins a les relacionad­es amb els nous ERTO, el mecanisme RED cíclic i sectorial.c

La revolució Escrivá de la cotització dels autònoms topa amb l’oposició de les rendes altes

 ?? Dani Duch ?? Govern espanyol i agents socials aborden aquesta setmana el nou sistema de pagament de treballado­rs autònoms
Dani Duch Govern espanyol i agents socials aborden aquesta setmana el nou sistema de pagament de treballado­rs autònoms

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain