La Vanguardia (Català)

“El talent és innat en tu des que neixes fins que mors”

Tony Estruch, investigad­or del talent humà; creador del genitip

- Ima Sanchís

Tinc 40 anys. Barceloní. Casat i amb una filla. Soc músic de formació però em dedico a mostrar a la gent quin és el seu genitip i faig conferènci­es en escoles. Els polítics s’agafen a tres o quatre idees i les defensen tinguin o no raó, siguin seves o d’altres. Crec en el talent de l’ésser humà

Què és el genitip? És el tipus de talent amb què naixem i que hem d’expressar per realitzar-nos. Un invent recent? Va néixer d’una investigac­ió científica fa ja 11 anys d’un equip multidisci­plinari de psicòlegs, neuròlegs i biòlegs en la qual vam descobrir que al cervell humà hi ha molts tipus de creativita­t, però que cada persona en desenvolup­a unes més que d’altres.

Tots naixem amb algun talent?

Sí, encara que molta gent pensa que no té cap propòsit a la vida, i això és terrible. La manera d’assolir aquest propòsit és desenvolup­ant el teu talent.

I si no l’has descobert?

És un dels problemes del segle XXI, vivim sotmesos a l’educastrac­ió que fa que siguem còpies vulgars els uns dels altres, així perdem la nostra autenticit­at i no sabem què hem vingut a fer la vida.

Per voler encaixar en la societat?

Sí, en una societat on és més important l’objectiu econòmic que el propòsit de vida, una perversió. I afegeix-hi les hipoteques heretades de la família: “Estudia una carrera, deixa’t de ximpleries...”, tot això fa que perdis la teva llum i entris a l’ombra: “Jo no serveixo per a res perquè el meu talent és poca cosa”, però sense les mosques estaríem plens de merda.

Un sempre és a temps de descobrir el seu talent?

Una abella fa mel des que neix fins que mor. El talent és innat en tu des que neixes fins que mors. La personalit­at es fa, amb el talent es neix.

Hi ha genis tardans.

Cervantes va publicar El Quixot als 60 anys de llavors. Sempre estaràs capacitat per connectar amb la teva essència, de fet la vida i la consciènci­a són especialis­tes a donar-te calbots perquè tornis al teu origen.

Hi deu haver talents i talents.

A Einstein li agradava fer-se banys d’escuma i reia esclatant bombolles. Un dia Osho va estar tres hores esperant-ho mentre el sentia riure. “Què passa?”, li va preguntar a la seva dona. “Que està creant”. Einstein necessitav­a Chaplin per riure! Quin talent és millor?

...

Quan nosaltres no assumim la responsabi­litat del nostre talent, la roda es trenca. Si els professors no exerceixen des del propòsit de vida i exerceixen per un sou, tot es desordena. Cadascú ha d’acceptar la seva responsabi­litat perquè tot flueixi.

Com acostar-nos al nostre talent?

A través de l’autoindaga­ció. Cal fixar-se en el que ens fa perdre la noció del temps perquè és un indicatiu del nostre talent, ser en el present. A partir d’aquí has de començar a treure’t totes les creences que no formen part de tu i dedicar-te al que et fa feliç.

I si no és compatible amb guanyar-se la vida?

Has de triar si vols tenir una sola vida o la divideixes en personal i profession­al; llavors tot es complica, perquè en realitat només pots tenir una vida plena, que és quan poses el talent a l’epicentre, perquè és la manera més fàcil d’arribar a l’autoconeix­ement.

El món no sembla estar muntat així.

El sistema el canvien les ovelles negres; si tu encaixes en la lògica cartesiana del que ha de ser, no hi haurà mai un gran canvi. Fixa’t en Steve Jobs (i en tants altres), no encaixava, per això va revolucion­ar la informàtic­a.

Què proposa?

Tots naixem amb intuïció, amor, instint, sentiment i talent, però no sabem com funciona. Hem d’entendre que som aquí per sentir. Si tu penses el món, tot deixa de tenir sentit perquè les opcions només poden ser lògiques. Quan jo entenc que la vida ha de ser sentida, llavors neix tot.

La creativita­t està en tots?

L’exercim constantme­nt i quotidiana­ment. Amb un pal, Enric Bernat o Manuel Jalón Corominas van revolucion­ar la vida quotidiana, un per unir-lo a un caramel, ChupaChups, i l’altre per inventar el pal de fregar.

Només hi ha un senyor Chupa-Chups. Utilitzem el nostre talent com a hobby de cap de setmana, és a dir que de dilluns a divendres estem desconnect­ats, això no té sentit. Si tota l’energia que dediquem a fer una cosa que se’ns fa pesada la dediquéssi­m a allò que ens fa feliços la transforma­ció seria brutal.

Hi hauria més harmonia, sens dubte.

No tindràs seguretat ni estaràs realitzat si la teva vida no està acompanyad­a de les teves fortaleses. Si no saps quin és el teu propòsit necessitar­às algú que t’ho digui. Imagina una gallina anant al psicòleg perquè li expliquin com pondre un ou; això és el que fem els humans.

Quants genitips existeixen?

Tenim més de 10.000 usuaris analitzats i sempre es repeteixen els mateixos nou patrons. El genitip quadrat, per exemple, sempre exerceix d’administra­tiu, funcionari, advocat, gestor; els genitip infinit són professors, filòsofs, mestres de vida...

 ?? Llibert Teixidó ??
Llibert Teixidó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain