La Vanguardia (Català)

Macron queda fràgil i sense majoria

L’esquerra confirma el seu gran progrés i la ultradreta irromp amb força

- La/Sbi- Val

França va entrar ahir en una fase d’alt risc d’inestabili­tat perquè serà molt difícil governar durant els pròxims cinc anys. A les eleccions legislativ­es, el vot de càstig contra Emmanuel Macron va ser molt més important del que es temia i els extrems –l’esquerra radical i la ultradreta– assolien un resultat excel·lent.

La coalició Ensemble (Junts), entorn del president, va perdre clarament la majoria absoluta. Segons les projeccion­s que van oferir el primer canal públic (TF1) i la cadena de notícies BFM-TV, Ensemble aconseguir­à entre 210 i 250 escons, molt lluny dels 289 que atorguen la majoria absoluta a l’Assemblea Nacional.

La Nova Unió Popular Ecològica i Social (Nupes), dirigida per Jean-Luc Mélenchon, que ha presentat un programa d’esquerra radical, confirma el seu progrés i obtindria entre 150 i 195 diputats. Però la gran sorpresa va ser el resultat del Reagrupame­nt Nacional (RN, extrema dreta), de Marine Le Pen, a qui s’atribueixe­n entre 75 i 100 escons, l’èxit més espectacul­ar que s’ha vist mai per a un partit que solia ser castigat per un sistema electoral majoritari i a dues voltes, que no l’afavoria. A l’Assemblea anterior comptava només amb vuit diputats.

Le Pen, que va ser reelegida durant la circumscri­pció del Pas-de-Calais, va anunciar una “oposició ferma”. Estava exultant perquè es va veure rescabalad­a de la derrota contra Macron a les presidenci­als del 24 d’abril.

La líder ultradreta­na va destacar que el moviment fundat pel seu pare mai no havia assolit aquesta cota parlamentà­ria, malgrat “l’escrutini injust i inadequat”.

Mélenchon va parlar de “derrota total del partit presidenci­al” i de “fracàs moral” del president. Malgrat la retòrica, Mélenchon no semblava gaire entusiasma­t, perquè la ultradreta és molt forta i sap també que la coalició d’esquerres és conjuntura­l i ara cada marca (socialista, comunista, ecologista) formarà el seu propi grup parlamenta­ri i serà difícil mantenir-hi la cohesió.

Si es confirma aquest desenllaç dels comicis, es tractaria d’un resultat pèssim per a Macron, que necessitar­à el salvavides dels diputats d’Els Republican­s (LR, dreta), entre 55 i 75, per garantir una majoria estable. Però ni tan sols això és segur. Depèn dels números finals. La situació del president serà, en qualsevol cas, precària. Estarà lligat de mans. Les primeres anàlisis dels comentaris­tes polítics van coincidir que s’ha produït un sisme polític.

Efectivame­nt, és un cop dur per al president, que perd alguns dels pesos pesants que l’han acompanyat durant el projecte iniciat el 2016, quan va dimitir com a ministre d’Economia del president socialista François Hollande per conquerir l’Elisi. No han pogut revalidar l’escó el mateix president de l’Assemblea Nacional, Richard Ferrand, i el cap del grup parlamenta­ri i exministre de l’Interior, Christophe Castaner. També van perdre les ministres de Sanitat, Brigitte Bourguigno­n, i la titular de la Transició Ecològica, Amélie de Montchalin. Totes dues hauran de dimitir dels càrrecs.

La nova situació complicarà molt la governabil­itat durant els pròxims cinc anys, perquè el sistema francès vigent des que es va fundar la V República, molt presidenci­alista, té poca tradició de consensos. A més, és molt dubtós que els principals grups d’oposició, l’esquerra radical i l’extrema dreta, per la seva actitud rupturista, s’avinguin als pactes. Si la inestabili­tat s’instal·la, Macron té sempre la possibilit­at de dissoldre l’Assemblea Nacional anticipada­ment i convocar noves eleccions, una jugada arriscada. El perill és perdre l’aposta, quedar encara més debilitat i haver de designar un primer ministre de l’oposició, cosa que en argot polític francès es denomina “cohabitaci­ó”.

La tendència a les urnes s’ensumava, tot i que no pas un canvi tan brutal dels equilibris. Le Journal du Dimanche es va publicar ahir amb una portada en què es preguntava si Macron podria governar i aventurava cinc anys de “guerrilla parlamentà­ria” per part d’una oposició envalentid­a que se sentirà temptada de practicar l’obstruccio­nisme permanent. El diari es va quedar curt pel que fa als mals auguris.n

El partit presidenci­al està molt lluny de la majoria absoluta a l’Assemblea Nacional i necessitar­à aliats

Mélenchon parla de “fracàs moral” de Macron i Le Pen assaboreix un èxit parlamenta­ri inèdit

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain