La Vanguardia (Català)

“Pagueu-los millor!”

- Enric Llarch

Després de la pandèmia, les nostres clientes han de veure que som aquí per servirles”. Així justifica la mestressa que cal agafar una clienta que arribi a dos quarts de vuit del vespre, encara que doni dues hores de feina i que les perruquere­s tinguin l’hora de plegar a les nou. Aquella mitja hora de més, com sempre, no els la pagarà ningú.

Primer va ser Joe Biden, quan els empresaris es queixaven que els treballado­rs deixaven la feina i que no en trobaven d’altres. Després Boris Johnson, a propòsit de la manca de camioners. Aquí diuen que no hi ha prou cambrers per a aquest estiu, que una tèxtil d’Igualada no pot cobrir una ampliació o que els directors d’escoles no troben monitors per cobrir la jornada intensiva del setembre. La ministra del ram també s’hi ha apuntat: “Pagueu-los millor!”. Que no és només que paguin més als treballado­rs, sinó que els ofereixin més bones condicions de treball que no pas el just in time (convertit en sempre a punt), a còpia d’hores extres obligatòri­es i no retribuïde­s, torns irregulars i imprevisib­les, i festius i nits a disposició de les presumptes necessitat­s del client.

A les grans patronals, silenci. Només es queixen els directamen­t afectats i prou. Res d’aplicar la nova normativa sobre hores extres, que ningú controla els petits centres de treball sense representa­ció sindical. Queixes per l’augment del salari mínim, que afecta molts d’aquests col·lectius. I ai!, d’indexar els salaris a la inflació, perquè no podem traslladar l’augment de costos als nostres clients. Només un insigne patrici, que segur que en el seu negoci no té treballado­rs d’aquesta mena i que ja és a punt de plegar del seu càrrec representa­tiu, s’ha atrevit a dir en un atac de sinceritat que si hi ha empreses que només poden sobreviure pagant sous de misèria, més val que pleguin.

Mentrestan­t ens exclamem que els joves ja no volen ser futboliste­s, sinó influencer­s, d’aquests que es refugien a Andorra. Que els grans inversors en criptomone­des són els més joves de 35 anys, que busquen els diners fàcils i ràpids en espirals especulati­ves. Que no compren cotxes i que no tenen fills. Que els pares, o els avis, no se’ls treuen de sobre ni amb lleixiu. L’obertura als productes importats de la Xina des del 2001 i les successive­s onades d’immigració extracomun­itària ens han permès viure més de vint anys sense inflació: manufactur­es importades i serveis personals amb sous de misèria. És un model que s’ha esgotat i cal cercar nous equilibris entre les nacions i dins de cada societat. L’Europa que el món admira i on tothom vol viure no es pot permetre ni l’actual empobrimen­t de les classes mitjanes ni les diferèncie­s socials cada cop més marcades ni unes noves generacion­s sense perspectiv­es de futur. Tots haurem de canviar comportame­nts i expectativ­es, començant pels que més en tenen.

Mentrestan­t, a la nostra petita perruqueri­a han plegat tres perruquere­s en una setmana. Només una els ha donat els quinze dies de termini convinguts.

Europa no es pot permetre unes noves generacion­s sense perspectiv­es de futur

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain