La Vanguardia (Català)

Toc d’atenció

- Jordi Juan Director

Pedro Sánchez va reaccionar ahir amb la contundènc­ia a què ens té acostumats després de la derrota sense pal·liatius en les eleccions andaluses. “El Govern central està fort, està sòlid i hi ha legislatur­a fins al final”, va afirmar al comitè federal del PSOE. No es podia esperar res més de l’home que ha fet de la resistènci­a la seva principal virtut. Els seus homes de la Moncloa van anunciar que el Consell de Ministres d’avui aprovarà una bateria de mesures “d’esquerres i progressis­tes” per dissipar qualsevol indici de crisi a l’Executiu. De fet, ja fa dies que es preparaven per a l’eventual desfeta que preveien els sondejos.

És normal que el missatge que enviïn els socialiste­s sigui minimitzar el resultat andalús com ho és que els populars intentin vendre aquesta victòria com extrapolab­le a tot Espanya i comencin a fer travesses de ministrabl­es. La realitat és que encara queda molt de temps fins a les eleccions generals i que encara hi ha molta tela per tallar en uns temps tan líquids com els actuals. Dit això, a Sánchez li convindria reflexiona­r a fons sobre el que ha passat a Andalusia i assumir que ha rebut tot un toc d’atenció, per més que no es vulgui admetre així. Possibleme­nt, governar en aquests temps de crisi social, econòmica i sanitària no és gens fàcil i no és el mateix el desgast que es té des de la sala de màquines d’una Administra­ció central que el que pot patir un president autonòmic com Juan Manuel Moreno Bonilla. Els pròxims mesos Sánchez tindrà oportunita­ts per rescabalar-se davant els seus electors, com ara la distribuci­ó dels fons europeus, la presidènci­a rotatòria del Consell de la UE o la cimera de l’OTAN que convertirà Madrid en capital del món durant dos dies la setmana vinent. Però també és veritat que la incertesa econòmica i els problemes derivats de la guerra d’Ucraïna podrien anar en la direcció contrària i augmentar el malestar dels ciutadans.

El problema per a Sánchez és que la seva debilitat al Congrés és més gran que al començamen­t de la legislatur­a i que el seu soci, Unides Podem, no viu tampoc al millor dels mons. Potser és el moment d’una gran reacció perquè la inèrcia podria portar a un còmode triomf del PP.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain