La Vanguardia (Català)

Bennett dissol el Parlament i Israel va cap a les cinquenes eleccions en tres anys

- jofre noy

Era la crònica d’una mort anunciada. Tothom presagiava que l’ensorramen­t del “govern del canvi” d’Israel era inevitable, però no s’esperava que fos tan sobtat. El primer ministre Naftali Bennett, amb el seu soci Yair Lapid, va anunciar ahir la dissolució de la Knesset, que tindrà lloc la setmana que ve. La notícia va deixar en xoc molts integrants de la coalició, que no esperaven l’abrupte final del govern que va desplaçar Benjamin Netanyahu del poder i que va durar poc més d’un any.

“Els intents per estabilitz­ar la coalició van fracassar, i no és possible continuar governant”, van escriure Bennett i Lapid en un comunicat conjunt en què van aclarir que l’últim serà primer ministre interí fins a la celebració de les eleccions. Seran les cinquenes eleccions des del 2019. L’heterogèni­a coalició –vuit faccions de dreta, centre, esquerra i àrabs islamistes– no va aconseguir superar les insalvable­s distàncies ideològiqu­es, essencialm­ent pel que fa al conflicte palestí.

Després de la deserció de tres diputats, la coalició va quedar en minoria parlamentà­ria, per la qual cosa cada votació era un malson. Diferents mitjans hebreus van reportar que el catalitzad­or que va motivar Bennett a llançar la tovallola va ser la imminent sortida de Nir Orbach, un altre diputat del seu partit, Yamina, que aparentmen­t estudia canviar de bàndol. Com als altres desertors, el Likud de Netanyahu li va oferir ofertes de futurs càrrecs.

S’especula que les pròximes eleccions es podrien convocar per al 25 d’octubre, tot i que encara no és definitiu. En aquest “terratrèmo­l polític” hi ha una tercera via: que Netanyahu aconseguei­xi formar una majoria alternativ­a aquesta mateixa legislatur­a, sense necessitat de dissoldre la Cambra i convocar comicis.

Davant el fracàs de la llei per renovar la legislació civil israeliana sobre els colons jueus residents a Cisjordàni­a, Bennett va justificar el seu dràstic moviment com un gest de “responsabi­litat nacional”. La convocatòr­ia d’eleccions suposarà la renovació automàtica d’aquesta mesura.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain