La Vanguardia (Català)

No és vergonya, és delicte

- Begoña Gómez Urzaiz

Dubtava si escriure una columna sobre aquest tema per defugir una mena d’efecte Streisand, però a hores d’ara el que li ha passat a Santi Millán està malauradam­ent lluny de qualsevol possible amplificac­ió. Ja tothom ho sap, ja tothom ho ha vist.

El primer que ha dit l’actor de moment és just el que havia de dir: “La notícia aquí és que s’ha comès un delicte”. Aquesta resposta s’ha convertit gairebé en estàndard des que la va oferir l’actriu Jennifer Lawrence el 2014. Aleshores, ella, igual que moltes altres actrius, va patir un pirateig i va veure com les seves fotos íntimes inundaven internet. “Només perquè soc una figura pública, només perquè soc una actriu, no significa que em mereixi això. No va amb el càrrec. És el meu cos i és la meva elecció”, va respondre. I va establir les bases sobre el lèxic que cal fer servir amb aquests assumptes: “No és un escàndol. És un crim sexual. És una violació d’intimitat i és fastigós. Qualsevol que miri les fotos està perpetuant un delicte sexual i hauria d’acovardir-se de la vergonya”.

Quan va passar això, faltaven encara tres anys perquè es codifiqués el #MeToo com a tal, però estava clar que alguna cosa començava a canviar. Tot just set anys abans, l’actriu Vanessa Hudgens, que llavors era l’estrella de High School Musical, va tenir una reacció molt diferent quan es va filtrar una foto seva nua, segurament pressionad­a per Disney. “Vull disculpar-me amb els meus fans. Estic avergonyid­a i m’avergonyei­xo d’haverme fet aquelles fotos”, va dir ella. Després la companyia del ratolí Mickey ho va anomenar “un error de judici”. Ara veiem aquests dos comunicats com un victim blaming de manual.

Si en poc temps hem recorregut aquest camí, és perquè les dones, que són les principals patidores d’aquest tipus de crims –la sèrie Intimitat ho reflecteix bé–, han arriscat la seva posició i la reputació per canviar aquest llenguatge. Per cert, el que va dir Lawrence s’aplica també a Millán. Qualsevol que comparteix­i el vídeo o fins i tot faci un tuit al·lusiu que portarà molta gent a buscar-lo hauria “d’acovardir-se de la vergonya”.•

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain