La Vanguardia (Català)

El Defensor retreu la fórmula de l’Església per dir que ja col·labora contra els abusos

-

El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, va comparèixe­r ahir a petició pròpia davant una comissió del Congrés per informar de les gestions que ha fet des que, ara fa tres mesos, li van encarregar una comissió independen­t sobre els abusos sexuals a l’Església. Gabilondo va lamentar que l’Església catòlica hagi declinat participar en la investigac­ió i li va retreure que digués que no per això deixaria de col·laborar “sempre dins de la llei”.

Aquest afegitó final, va concloure, era “innecessar­i” perquè tots hem d’actuar “per descomptat dins de la llei”, però el fet que l’Església ho hagi especifica­t “sembla que indica alguna circumstàn­cia dels límits de la seva col·laboració”. Malgrat tot, el defensor va assenyalar que vol creure en la col·laboració d’Església, “que segurament no serà tan gran com alguns voldrien; però deixeu-me pensar això en aquesta fase de la comissió”.

Els eixos de la investigac­ió que liderarà Ángel Gabilondo seran tres: una comissió assessora, un fòrum d’associacio­ns i una unitat tècnica. El primer d’aquests organismes estarà format per 20 profession­als (17 seran assessors externs) per ajudar a determinar “fets i responsabi­litats, proposar mecanismes de reparació a les víctimes i impulsar mesures de prevenció”.

El fòrum d’associacio­ns serà un espai creat per als representa­nts de les associacio­ns de víctimes. “Quantes associacio­ns?”, li van preguntar els representa­nts parlamenta­ris de la comissió. “No n’hi ha tantes: totes hi estan convidades”, va dir Gabilondo. Pablo Calvo, de Vox, va dir: “Resem per les ànimes dels abusadors”.

Ángel Gabilondo va insistir que la comissió assessora no serà un tribunal ni elaborarà sentències. Tampoc busca “revenges”, però sí escoltar les víctimes, feina que recaurà en la unitat tècnica. La seva tasca no serà assistenci­al, sinó un mètode de recollir dades per a l’informe que elevarà al Parlament. Sorprès que alguns li retraguess­in com s’ha gestionat l’encàrrec, Gabilondo va replicar: “Vostès m’han fet aquesta comanda, després d’un debat i una votació. Ara tornen a portar arguments d’aquells debats, però, si hem decidit una cosa, assumim-ne les conseqüènc­ies.•

 ?? ?? Gabilondo ahir
Gabilondo ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain