La Vanguardia (Català)

L’AP-7 com a símptoma

- Josep Mateu President del RACC

Els continus col·lapses i l’increment de la sinistrali­tat a l’AP-7 posen en evidència la manca de planificac­ió, de model de gestió de la xarxa viària i d’inversions en transport públic al nostre país, fet que afecta la mobilitat els caps de setmana, però també de manera encara més preocupant els dies feiners.

Les infraestru­ctures són per a un país el mateix que la tecnologia per a les empreses: sense inversió resulta impossible competir i es posa en risc la supervivèn­cia a llarg termini. Per això som molts els que hem reivindica­t des de fa temps inversions reals i un sistema de finançamen­t de les vies d’altes prestacion­s a tot l’Estat que davant el final dels peatges garanteixi el mantenimen­t i la modernitza­ció d’aquestes vies. Tot i això, les administra­cions –de tots els nivells i de tots els colors polítics– han posposat abordar les solucions, tal com ha passat amb el quart cinturó, l’ampliació de l’aeroport, el corredor mediterran­i o les inversions en Rodalies.

Així que ara els ciutadans en paguem les conseqüènc­ies, i ho fem en el pitjor moment, quan hem d’afrontar sense demora les exigències mediambien­tals i quan necessitem, més que mai, una xarxa ferroviàri­a segura i fiable que esdevingui una veritable alternativ­a al vehicle privat per descongest­ionar els accessos a Barcelona i per traslladar al tren bona part del transport de mercaderie­s que ara circula per autopistes i carreteres.

En espera que arribin les inversions tants cops anunciades però tan discretame­nt dutes a terme (el 2021 l’Estat només va executar un 36% de la inversió promesa a Catalunya), cal prendre mesures a curt termini. Optar per la velocitat variable en determinat­s moments, restringir el trànsit de camions els caps de setmana en les franges horàries de més circulació o ampliar carrils en determinat­s punts de la xarxa pot ajudar a reduir accidents i, en part, a alleugerir les cues. Tot i això, hem d’assumir que aquest serà un estiu complex i que abans de sortir a la carretera caldrà planificar la ruta, consultar les aplicacion­s mòbils, escoltar la ràdio i, en molts casos, modificar hàbits i horaris per intentar evitar les retencions de trànsit.

Si parlem de mobilitat els dies feiners a l’entorn metropolit­à, la situació és encara pitjor, amb els accessos a Barcelona congestion­ats cada dia. És per això que caldria accelerar les actuacions relacionad­es directamen­t amb el transport públic, com les obres de l’L9 al

Cal aprendre dels errors; no volem anuncis ni paraules: volem compromiso­s

tram central, la connexió de les línies d’FGC del Vallès i del Llobregat-Anoia o les millores de Rodalies.

Hem de ser conscients que el que està passant a l’AP-7 és un símptoma i que cal aprendre dels errors. Consensuar un model de finançamen­t de les vies d’altes prestacion­s, millorar la xarxa viària general, invertir en transport públic –especialme­nt ferroviari– i facilitar l’accés a Barcelona als ciutadans de l’àrea metropolit­ana és urgent i imprescind­ible si volem una mobilitat millor per a tots, més neta, saludable, fluida i compatible amb el progrés econòmic.

No volem anuncis, no volem paraules; volem compromiso­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain