La Vanguardia (Català)

Asseguts sobre un polvorí

- Jordi Juan Director

Un expert militar comentava recentment que el front de batalla al Donbass, a Ucraïna, li recordava més la guerra de trinxeres de la Primera Guerra Mundial que no pas un conflicte bèl·lic del segle XXI. I és que les posicions dels dos exèrcits en lluita estan molt estabilitz­ades i no hi ha avanços significat­ius. Res a veure amb l’inici de la guerra, en què Rússia va fer una entrada fulgurant a Ucraïna que presagiava un final ràpid, però va acabar per haver de retirar-se per la reacció dels ucraïnesos. En sectors de la defensa es creu que l’arribada de l’hivern, la falta d’armament per les dues parts i la dificultat de proveir tots dos exèrcits podria allargar el conflicte molt de temps.

Malgrat les amenaces al començamen­t de la guerra, no sembla que Vladímir Putin pensi recórrer a l’armament nuclear per trencar aquesta situació d’igualtat al front, com alguns experts militars han comentat amb temor. Al contrari. Des del començamen­t de la guerra, Rússia ha actuat amb màxima prudència per evitar qualsevol atac, ni que fos per error, a algun país de l’OTAN que provoqués la immediata reacció d’aquesta organitzac­ió. De la mateixa manera, els països de l’Aliança Atlàntica també han respectat Rússia tant com han pogut per evitar la col·lisió directa de tots dos en la guerra. Quan algun avió o vaixell rus ha entrat en zones aèries o marítimes que no li corresponi­en, la resposta dels països de l’OTAN ha estat relativitz­ar el cas i buscar el diàleg amb les autoritats de Moscou, abans de fer cap acció militar de conseqüènc­ies irreparabl­es.

En aquest context, sorprèn la reacció de Lituània restringin­t el tràfic de mercaderie­s a Kaliningra­d, un enclavamen­t rus del Bàltic envoltat de països de l’OTAN. Tot i que el Govern lituà insisteix que la limitació segueix la pauta de les sancions de la UE a Rússia, el Govern de Putin ha reaccionat amb duresa i més amenaces. El fràgil i inestable equilibri de la zona aconsella actuar amb la màxima cautela. Avui Europa està asseguda sobre un polvorí, per més que alguns sembla que no se’n volen adonar.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain