La Vanguardia (Català)

Vergonyosa resolució del Parlament de Catalunya

- Isaac Levy Benbeniste President de la Lliga Internacio­nal contra el Racisme i l’Antisemiti­sme

Aquest divendres al Parlament de Catalunya es va aprovar per majoria una resolució presentada per ERC, En Comú Podem i la CUP i avalada pel PSC, amb l’abstenció de PP, Cs i Vox i el rebuig de Junts per Cat, en la qual s’indica que el sistema que aplica Israel cap als palestins és contrari al dret internacio­nal i que es pot considerar un crim d’apartheid.

Aquesta resolució és realment indignant, sense cap tipus de fonament ni coneixemen­t de la situació real i està basada només en falsedats i en un odi irracional i una obsessió malaltissa cap a l’únic Estat jueu del món i única democràcia a la zona i constantme­nt amenaçada per dictadures i grups terroriste­s que volen imposar valors contraris a la llibertat, la democràcia, els drets LGTBI, el dret a eleccions lliures o l’ús de nens soldat, entre d’altres.

L’organitzac­ió terrorista gihadista Hamàs, responsabl­e de centenars d’atemptats i assassinat­s i de no respectar cap dret, ha felicitat el Parlament de Catalunya per aquesta resolució per la qual ha estat el primer i únic Parlament europeu que qualifica la política d’Israel d’apartheid.

Però el que més grinyola d’aquesta resolució és la clara banalitzac­ió del que realment va ser l’apartheid a Sud-àfrica, i això és molt greu. El que passa avui a Israel no té absolutame­nt res a veure amb el que va passar a Sud-àfrica fa unes quantes dècades.

És inaudit com un poble com el català, amb tota la intolerànc­ia de la qual ha estat víctima al llarg de la seva història, pugui tenir representa­nts polítics que aprovin una resolució tan discrimina­tòria que, a més, incita a l’odi als jueus. Es dona la paradoxa que aquesta mateixa comissió d’Exteriors del Parlament va aprovar per majoria el 16 de gener del 2020 la resolució 725/XII, en què es va acordar que l’antisionis­me és antisemiti­sme. I antisionis­me no és criticar el govern israelià de torn, pràctica habitual de molts jueus i israelians. Antisionis­me és negar la legitimita­t d’Israel a existir, o qualificar-lo de règim nazi o d’apartheid.

Qualsevol que hagi viscut o estat a Israel sap que la minoria àrab israeliana, que representa un 21% del total de la població, té els mateixos drets que qualsevol ciutadà jueu. Hi ha àrabs israelians que ocupen importants càrrecs al Govern i la judicatura i tenen una decisiva participac­ió en la Knesset, Parlament israelià. Tots els àrabs d’Israel coincideix­en que el país de l’Orient Mitjà on més se’ls respecten els drets és a Israel. L’acusació d’apartheid no s’aguanta per enlloc.

Els jueus catalans (i bastants de no jueus també) estan seriosamen­t preocupats per la profunda ignorància que hi ha sobre el que passa de debò a Israel a causa de la desinforma­ció existent i l’auge de les obsessions, odis, prejudicis i falsos estereotip­s. Però el pitjor és que ara estan alarmats per la institucio­nalització de l’antisemiti­sme a Catalunya.

És el primer i únic Parlament d’Europa que qualifica la política d’Israel d’apartheid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain