La Vanguardia (Català)

La UE intenta apaivagar sense èxit el malestar rus per Kaliningra­d

Moscou adverteix que per aquest bloqueig patiran els ciutadans lituans

- GONZALO ARAGONÉS

La Unió Europea intentava ahir dimarts contenir el malestar de Rússia amb la república bàltica de Lituània, però sense èxit. Moscou va continuar advertint que la limitació al trànsit de mercaderie­s per ferrocarri­l entre el seu enclavamen­t de Kaliningra­d i la resta del país és inacceptab­le i tindrà “serioses conseqüènc­ies”, cosa que es tradueix en mesures de represàlia que les autoritats russes no han especifica­t però asseguren que aplicaran pròximamen­t i afectaran la població lituana.

El Ministeri d’Exteriors rus va convocar el cap de la delegació de la UE a Rússia, Markus Ederer. Durant els 20 minuts que va durar la reunió amb Aleksandr Gruixkó, viceminist­re d’Exteriors, l’ambaixador va exposar “l’actitud de principi de la UE relativa a l’agressió russa en relació amb Ucraïna” i va explicar que les mesures adoptades per Lituània no són un bloqueig. El trànsit de mercaderie­s no incloses en les sancions de la UE continua funcionant “amb normalitat” a través de Lituània, va dir.

“Hem intercanvi­at opinions sobre la situació. He tingut la possibilit­at d’assenyalar clarament la posició de la UE, que no es tracta d’una prohibició al trànsit, no es tracta d’un bloqueig”, va assenyalar el diplomàtic alemany. I va defensar que el govern de Vílnius no va prendre cap mesura de manera unilateral contra Moscou, sinó que va posar en pràctica les sancions que ha pres Brussel·les contra Rússia com a resposta a la campanya militar que el Kremlin va llançar al febrer contra Ucraïna.

Des de dissabte passat, 18 de juny, Lituània va començar a impedir el pas per ferrocarri­l de les mercaderie­s incloses en aquestes sancions. Això inclou, entre d’altres, metalls, materials per a la construcci­ó com el ciment, combustibl­e i productes per a la indústria aeroespaci­al o equip tecnològic per a la liqüefacci­ó de gas natural.

Des de la capital de Lituània, la seva primera ministra, Ingrida Simonyte, i el ministre d’Afers Exteriors, Gabrielius Landbergis, van insistir que no hi ha cap bloqueig, com afirma Moscou. Segons Landbergis es tracta de “la narrativa russa, que és part de la seva lluita contra Occident: triar un objectiu per mobilitzar la seva societat”.

Markus Ederer va demanar que no s’agreugi la situació i que aquesta es decideixi per vies diplomàtiq­ues.

Però de moment Rússia manté la seva posició. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va qualificar dilluns la decisió lituana d’“il·legal” i “sense precedents”. La portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova, va afirmar que Vílnius ha actuat de manera agressiva i que ha d’entendre que Moscou “ja no està a l’altura de (mantenir) converses”.

Nikolai Pàtruixev, secretari del Consell de Seguretat de Rússia, va assegurar ahir que la resposta que doni el Govern rus tindrà greus conseqüènc­ies per a la població de Lituània. “Rússia reaccionar­à sense cap dubte a aquestes accions hostils. Les mesures correspone­nts s’estudien en format interinsti­tucional i s’aprovaran pròximamen­t. Les seves conseqüènc­ies incidiran greument en la població de Lituània”, va afirmar des de Kaliningra­d, on es va traslladar per abordar amb les autoritats regionals el problema de l’accessibil­itat al transport.

Kaliningra­d, l’antiga Königsberg, és un enclavamen­t rus de la costa del mar Bàltic encaixonat entre dos països membres de la UE i de l’OTAN, Polònia i Lituània, i separada de la resta del país. Per territori de Lituània rep subministr­aments d’altres regions de Rússia per ferrocarri­l i gas natural a través de gasoducte.

El governador Anton Alikhànov, que va valorar entre un 40% i un 50% les càrregues bloquejade­s, va dir dissabte que per compensar-ho la regió haurà de recórrer al subministr­ament per mar des de Sant Petersburg.

Lituània limita el pas per tren als productes que la UE va incloure en les sancions que va imposar a Rússia per la guerra

 ?? VITALY NEVAR / REUTES ?? Tren de mercaderie­s a Lituània
VITALY NEVAR / REUTES Tren de mercaderie­s a Lituània

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain