La Vanguardia (Català)

Mor el primer combatent espanyol a Ucraïna

-

El Ministeri d’Afers Exeriors ha confirmat la mort del primer espanyol en el conflicte d’Ucraïna, el mallorquí Àngel Adrover, de Felanitx, si bé de moment la investigac­ió apunta que no va morir en combat, una circumstàn­cia que ja es considerav­a des que es va saber la notícia de la seva mort. Sembla que el jove era en una zona de molt difícil accés, un fet que complica la investigac­ió de les circumstàn­cies i la repatriaci­ó des d’Ucraïna, en què ara treballen les autoritats ucraïneses.

La víctima mortal, un jove de 31 anys, es va desplaçar fins a Ucraïna al març per participar en la guerra. Així que es va fer pública la mort, se’n va informar immediatam­ent l’ambaixada espanyola, que ha assumit la gestió d’aquest afer. El ministeri ja s’ha posat en contacte amb la família per oferir-li l’atenció necessària, així com per informar de la repatriaci­ó del cos, que tindrà lloc els pròxims dies. El jove es va desplaçar des de Mallorca fins a Holanda abans de viatjar cap a Ucraïna, i ja en aquest país va rebre entrenamen­t militar.

La família del jove no sabia que s’havia allistat en combat i pensava que havia anat a Ucraïna com a voluntari d’una oenagé, segons assegura la seva mare, Dolores Martínez, al diari Última Hora . La mare afirma també que el jove li va dir que se n’anava a Ucraïna com a voluntari per desenvolup­ar tasques humanitàri­es. La mare explica que un coronel de l’exèrcit ucraïnès li va enviar un missatge per WhatsApp en què detallava que la víctima, llicenciat en Enginyeria de Telecomuni­cacions, va col·laborar amb l’exèrcit en l’àrea de telecomuni­cacions a Lviv abans d’entrar en combat.

A l’abril es va fer pública la xifra provisiona­l d’espanyols que s’havien afegit a la Legió Estrangera que combat a les files ucraïneses contra Rússia: un total de 12 combatents. Tots ells, segons informacio­ns publicades, estaven sent monitorats pel Ministeri de Defensa. La legislació espanyola és molt permissiva amb aquest tipus de voluntaria­t, com va quedar patent quan l’Audiència Nacional va arxivar el cas de combatents d’extrema esquerra que es van afegir a les files prorusses al Donbass cap al 2015.

La família pensava que el jove havia anat a l’ex república soviètica com a voluntari per a una oenagé

 ?? CATI CLADERA / EFE ?? Restaurant dels pares de la víctima
CATI CLADERA / EFE Restaurant dels pares de la víctima

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain