La Vanguardia (Català)

Luigi Di Maio abandona l’M5E i consuma l’escissió del partit italià

- AnnA Buj

La guerra a Ucraïna ha provocat un sotrac polític a Itàlia. El ministre d’Exteriors, Luigi Di Maio, va abandonar ahir el Moviment 5 Estrelles (M5E), el partit que tenia més parlamenta­ris entre els que donen suport al Govern de Mario Draghi i que va liderar fins al gener del 2020, quan va portar la formació a aconseguir el millor resultat de la seva història.

Tenia, perquè s’ha endut amb ell uns seixanta parlamenta­ris infidels a l’actual capitost de l’M5E, l’ex primer ministre Giuseppe Conte. Això ha consumat una escissió molt anticipada entre l’ala moderada del partit, que ha seguit Di Maio, i el sector que manté les pulsions antisistem­a, representa­ts per Conte. A partir d’avui la primera força parlamentà­ria a Itàlia serà la ultradreta­na Lliga de Matteo Salvini.

Després de mesos de tensions, la gota que ha fet vessar el got ha estat la tramesa d’armes a Ucraïna. Fa setmanes que Conte es nega a enviar més equip militar a Kíiv, seguint els sondejos que diuen que la majoria d’italians hi estan en contra. “Han posat en discussió el primer ministre i el ministre d’Exteriors per mirar de recuperar algun punt a les enquestes”, va criticar ahir a la nit Di Maio en una compareixe­nça duríssima. “És irresponsa­ble en un moment com aquest. Aquesta guerra no és un xou mediàtic”, va insistir, i va acusar l’M5E de debilitar Itàlia a l’exterior.

Di Maio va anunciar la formació d’una altra força parlamentà­ria, Insieme per il Futuro (Junts pel Futur), europeista, contra el populisme i fidel a Draghi. Amb aquesta tria també consuma la transforma­ció radical d’un napolità que va entrar en política joveníssim i clamant contra la casta –quan era vicepremie­r va provocar una crisi amb França després de reunir-se amb les armilles grogues–, al calmat ministre que ambiciona teixir un nou espai de centre. No va donar cap senyal de voler deixar la cartera de ministre d’Exteriors. Ara la pregunta és si Conte gosarà retirar l’M5E de l’Executiu i obrir una crisi política en plena guerra. Ho està meditant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain