La Vanguardia (Català)

Feijóo assenyala l’aposta de Moreno pel consens com a far del PP

L’històric 19-J dona ales al partit davant un Govern central “desbordat”

-

La majoria absoluta aconseguid­a diumenge a Andalusia va proporcion­ar ahir a Génova una jornada plàcida i distesa. Molt diferent de les que s’han succeït recentment en una seu massa acostumada a ser l’escenari de batalles internes.

Primer es va celebrar una junta directiva que es va centrar, gairebé exclusivam­ent, en l’anàlisi i la celebració dels resultats obtinguts el 19-J en terres andaluses. I, tot seguit, el president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, va reunir els barons autonòmics a la setena planta del polèmic edifici on va presidir un dinar de treball a la recerca de sinergies. No es vivia una situació així a Génova des de feia molts mesos.

Dos actes, un de públic i un altre de privat, que ratifiquen Juan Manuel Moreno com el baró de barons del partit després de conquerir una majoria absoluta històrica, que ha instaurat l’eufòria com a comú denominado­r entre els populars.

Va ser Moreno, de fet, el primer que va prendre la paraula en la reunió del màxim òrgan entre congressos just quan cessaven pels altaveus els acords del Glory days, de Bruce Springstee­n.

I va ser com si portés el trofeu de la Champions League sota el braç. Després de recórrer el passadís dels campions que li van dedicar els companys –a qui va demanar que paressin perquè li estaven fent passar “una mica de vergonya”–, va oferir a Feijóo el seu triomf per continuar creixent per tot el país.

Un repte que el gallec va assumir amb naturalita­t: “Em sembla bé que els que aconseguei­xin metes que semblaven inabastabl­es posin deures a tot el partit, començant per mi”. Feijóo va qualificar la gesta de diumenge com un “triomf per a Espanya” i, per això, va demanar als seus entrega i sacrifici per estructusu­mir rar una alternativ­a “de majories” i “centrada” que els porti al Govern però de manera prudent, per no caure presos d’un “injustific­at triomfalis­me”.

El líder de l’oposició no renuncia a travessar la meta final de la Moncloa amb un Govern en solitari i ho va argumentar emfatitzan­t que amb “una constel·lació de minories es pot arribar a assolir la presidènci­a, fins i tot a resistir, però no a governar”.

La sintonia entre Feijóo i Moreno és total. I va quedar patent amb discursos paral·lels per rela recepta de l’èxit. On un va destacar el “consens”, l’altre va parlar de “moderació”. I si el primer va apel·lar a la “majoria social”, el segon va advocar per la “política amb majúscules”. “Els problemes de les persones” han d’estar per sobre de les “ideologies”, va resumir el president del PP.

Tot això sota l’atenta mirada d’Isabel Díaz Ayuso, asseguda a la segona fila –darrere de la secretària general, Cuca Gamarra– i que molts situen com a destinatàr­ia indirecta del nou to que es vol projectar des de Génova.

Però ahir no era el dia per alimentar polèmiques. Sense deixar de defensar el seu estil, la presidenta de la Comunitat de Madrid va negar que hi hagi discrepànc­ies entre els barons i va declarar que Moreno i ella han defensat en campanya “el mateix model econòmic”. “No hem tingut un sol enfrontame­nt. Al contrari, som companys amb models complement­aris”, va dir. Mentrestan­t, el president del PP va optar per cridar a la “competènci­a que guareix” entre comunitats per desterrar qualsevol tipus de rivalitat interna o debat per l’evident xoc d’estils polítics. Una calma que espera transmetre també de portes enfora perquè, segons considera, “Espanya està passant la pàgina de la frivolitat, de la divisió, del radicalism­e i de les minories”.

Una nova realitat de la qual Feijóo veu desconnect­at l’Executiu presidit per Pedro Sánchez. “Espanya no està per a triomfalis­mes ni complaence­s. Vivim una crisi molt profunda. Ho saben bé tots els ciutadans. El Govern central està desbordat, però ha de reaccionar i oferir solucions als problemes de les famílies espanyoles”, va assenyalar, conscient que el socialista endarrerir­à al màxim la convocatòr­ia de les eleccions generals.●

El líder popular evita alimentar el xoc d’estils amb Ayuso i crida a la “competènci­a sana”

 ?? Dani D ch ?? Feijóo va felicitar ahir Moreno pels resultats a Andalusia
Dani D ch Feijóo va felicitar ahir Moreno pels resultats a Andalusia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain