La Vanguardia (Català)

Junts es querella contra Sánchez-Camacho per l’operació Catalunya

-

Junts va anunciar ahir que presentarà una querella al Tribunal Suprem contra Alicia Sánchez-Camacho, expresiden­ta del PP català i ara senadora per la Comunitat de Madrid, per haver mentit dues vegades, el 2015 i el 2017, sobre la denominada operació Catalunya en comissions d’investigac­ió del Parlament.

En el Codi Penal s’estipula que faltar a la veritat en una investigac­ió en seu parlamentà­ria es castiga amb pena de presó de sis mesos a un any, o amb una multa de 12 a 24 mesos.

La querella la presentarà l’advocat Gonzalo Boye per encàrrec de JxCat després que El Món hagi revelat converses de qui va dirigir els populars a Catalunya durant gairebé una dècada, del 2008 al 2017, i l’excomissar­i José Manuel Villarejo, cara visible del que es coneix com a policia patriòtica i claveguere­s de l’Estat.

L’abril del 2015, en una comissió sobre el frau en què es va abordar el cas Pujol, Sánchez-Camacho va assegurar que no sabia que estava sent gravada al restaurant La Camarga quan es va reunir amb Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, fill de l’expresiden­t. El 2017, en una comissió específica sobre la denominada operació Catalunya, va negar que existís tal operació.

Ara s’ha sabut, a través de les publicacio­ns dels àudios del comissari en aquest mitjà, que la senadora, que també ha estat diputada del Parlament, el Congrés i l’Assemblea de Madrid, va ser una de les instigador­es de l’operació que va muntar Villarejo. I que fins i tot li va proporcion­ar una llista de noms per investigar el 2012. Entre d’altres hi figuraven Artur Mas, llavors president de la Generalita­t; el conseller Jaume Giró, que aleshores dirigia la Fundació La Caixa; el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida; Oriol Pujol, dirigent de Convergènc­ia; l’exdirector de La Vanguardia, José Antich, o els empresaris Enric Lacalle i Carles Sumarroca. Giró denunciarà aquests fets avui a primera hora a la Fiscalia, a títol personal, juntament amb el penalista Jordi Pina.

“S’han destapat qüestions flagrants. Sánchez-Camacho va venir aquí a presentar-se com a víctima i no hi ha cap dubte que actuava com a impulsora de l’operació Catalunya. És la cara del cinisme, i en política no s’hi val tot. Mentre mentia i s’exculpava, alhora, ella mateixa elaborava llistes negres”, va retreure ahir el president de JxCat a la Cambra catalana, Albert Batet. “Mentir és delicte i no pot quedar impune. Exigirem responsabi­litats penals”, va afegir.●

L’actual senadora per Madrid i exlíder del PP català va mentir a la comissió d’investigac­ió del Parlament

 ?? ?? Sánchez-Camacho al Parlament
Sánchez-Camacho al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain