La Vanguardia (Català)

Fracàs olímpic

-

Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), va anunciar ahir que no hi haurà candidatur­a espanyola als Jocs d’hivern del 2030. És a dir, que la candidatur­a impulsada per Catalunya i Aragó queda definitiva­ment cancel·lada, a causa dels desacords a nivell polític, que no tècnic, per pactar un repartimen­t de proves que acontentés per igual les dues parts.

Aquesta és una mala notícia. Però no es pot dir que sigui inesperada. Tot i que mesos enrere el COE va anunciar al Govern espanyol que ja s’havia assolit un acord entre les dues comunitats relatiu al repartimen­t de proves, el president aragonès, Javier Lambán, es va afanyar a manifestar que l’esmentat repartimen­t no li semblava acceptable. En funció d’aquest repartimen­t, Aragó hauria organitzat 54 proves, i Catalunya 42. Però el fet que no s’incloguess­in al lot aragonès la meitat de les d’esquí alpí a Lambán no li semblava assumible.

A partir d’aquest punt, les relacions entre les dues comunitats sobre la candidatur­a ja no van millorar. Van sorgir iniciative­s de part centrades en una organitzac­ió que es basava únicament en una de les comunitats, i es van multiplica­r les informacio­ns que auguraven el fracàs de la conjunta. Això és el que ha passat finalment. Blanco no ha dubtat a responsabi­litzar d’aquest fiasco “la negativa del Govern d’Aragó a respectar l’acord tècnic”.

Aquesta frustració deixa, inevitable­ment, un regust amarg que, lluny d’esgotar-se en l’atribució de responsabi­litats, si bé unes poden semblar més clares que les altres, convida a revisar el que ha passat i reflexiona­r. La primera reflexió ens porta a lamentar que Catalunya i Aragó o, més ben dit, els seus líders polítics, hagin estat incapaços d’aconseguir un acord per organitzar uns Jocs que tots dos semblaven voler, i que podien aportar beneficis econòmics i de desenvolup­ament per al Pirineu. És sabut que les seves posicions polítiques són diverses, però això no justifica que les anteposin als interessos d’una part important dels seus representa­ts. Certament, s’han registrat a Catalunya algunes protestes contràries a la celebració dels Jocs. Però no és menys cert que aquesta posició contrasta amb la d’una majoria de persones que aprecien el rèdit dels Jocs de Barcelona del 1992 i veien amb bons ulls el projecte pirinenc.

La segona reflexió és que quan s’aspira al vistiplau d’una instància superior, com és el Comitè Olímpic Internacio­nal (COI), no s’ha de permetre un desacord tan notori com el que s’ha donat a propòsit d’aquesta candidatur­a. Els danys que comporta per a la imatge del país i, encara pitjor, potser per a futures candidatur­es són considerab­les.

Una tercera reflexió ens convida a recordar que aquest fiasco s’afegeix a un historial olímpic espanyol que, amb l’excepció de Barcelona el 1992, inclou ja massa frustracio­ns i condemna el país a un paper de perdedor olímpic. La candidatur­a aragonesa de Jaca ha fracassat quatre vegades. La candidatur­a de Madrid s’ha frustrat en tres ocasions, tot i tenir importants suports. Granada i Sevilla han protagonit­zat intents de menys volada, però que igualment van acabar en res.

Si hi ha en el futur una altra candidatur­a –ja es parla d’una catalana, en solitari, per al 2034–, seria convenient que s’aprengués alguna lliçó del fracàs pirinenc que ara lamentem. I, en conseqüènc­ia, que només s’impulsés sobre la base d’un ampli compromís institucio­nal i popular; que aquest es reforcés amb un dossier de candidatur­a impecable, i que no s’oblidés, com ha passat aquesta vegada, que el moviment olímpic es relaciona amb valors solidaris i universals.c

El fiasco de la candidatur­a pirinenca convida a actuar d’una altra manera en el futur

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain