La Vanguardia (Català)

Un caos que dificulta la recuperaci­ó

-

L’anhelada recuperaci­ó del sector aeri després de la pandèmia ha topat amb un problema inesperat: aeroports europeus i aerolínies no són capaços d’atendre tots els passatgers. El repunt sobtat de la demanda per volar, concentrad­a en períodes de temps molt curts, ha agafat per sorpresa les companyies i els gestors aeroportua­ris. Les plantilles encara no s’han recuperat de la crisi de la covid, la pitjor que ha patit la indústria aèria en la història, de manera que tot aquest increment abrupte de viatgers arriba amb una escassetat palpable de treballado­rs. El còctel ha explotat en forma de jornades de caos i tensió als aeroports, just a les portes d’un estiu que, se suposa, serà com els d’abans.

La llista de conflictes és llarga. Companyies com EasyJet, Lufthansa o British Airways han hagut de reduir la capacitat prevista davant la impossibil­itat de trobar mà d’obra i de les limitacion­s en importants hubs. L’aeroport de Gatwick i el d’Amsterdam han retallat el nombre de vols que es poden enlairar de les seves pistes en temporada alta per evitar els col·lapses i les cancel·lacions que han viscut l’últim mes. A Espanya la congestió no ha arribat al punt d’altres països europeus, per bé que s’han produït llargues cues al control de passaports per a ciutadans de fora de l’espai Schengen, la qual cosa ha provocat la protesta d’aerolínies com Iberia i la reacció del Ministeri de l’Interior, que s’ha compromès a reforçar aquests filtres amb més agents aquest mateix mes.

Ara bé, la primera operació sortida a Espanya arriba aquest cap de setmana amb una convocatòr­ia de vaga oberta en la primera companyia del continent en nombre de passatgers, Ryanair. I una altra més ben aviat, el primer cap de setmana de juliol, en aquest cas activada pels sindicats de tripulants de cabina d’una altra gran low cost: EasyJet.

No són anuncis tranquil·litzadors. L’estiu de la recuperaci­ó comença amb disrupcion­s i conflictiv­itat laboral en un sector d’activitat clau per a Espanya. El turisme, un dels motors de l’economia del país, ha estat dels més afectats per l’impacte de la pandèmia i de les restriccio­ns. Seria poc comprensib­le que, amb uns viatgers que volen passar les vacances i gastar a Espanya ja sense restriccio­ns, el sector, en el seu conjunt, s’enredi en conflictes i falta d’iniciativa per resoldre els reptes a què s’enfronta.c

La congestió i la conflictiv­itat laboral en el sector aeri amenacen el turisme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain