La Vanguardia (Català)

És difícil matar una formiga

- Norbert Bilbeny

De sobte, una formigueta sobre el teclat i dues més als papers. És el camp, és estiu. Són petites: tres mil·límetres. Però són empipadore­s. Ara notem una picada al braç. Està decidit: les hem d’aixafar. Però l’insecte s’hi resisteix. Forma una boleta, no es dona per vençut i segueix el seu camí en ziga-zaga. Aquesta resistènci­a desarma. Hi ha 12.000 espècies de formigues. Poblaven la Terra fa 50 milions d’anys i seran els seus últims habitants. Comprovat: que difícil que és matar una formiga!

La faula de la cigala i la formiga, escrita per Isop fa més de dos mil·lennis i renovada per Samaniego, no és gaire exacta. Presenta la formiga com a laboriosa i estalviado­ra, sí, però insolidàri­a i una mica avariciosa. En realitat, la formiga es limita a treballar per viure i a emmagatzem­ar per resistir l’hivern. No és addicta a la feina ni especulado­ra. És previsora i sobretot molt resistent, gràcies a la seva força –aixeca deu vegades el seu pes–, organitzac­ió –es comuniquen molt bé entre elles– i a la duresa de la pell. El gran Edward Wilson va guanyar un Pulitzer amb un llibre sobre les formigues, The ants.

La formiga és un símbol cultural. A la ronda Sant Pere, 3-5, a Barcelona, es llegeix a la façana amb lletres de motllo: “La fe enforteix. L’esperança vivifica. La caritat ennobleix. El treball dignifica”. La formiga representa la feina, l’estalvi i la previsió, com recomanave­n les mutualitat­s i caixes d’estalvis. Abans es podia estalviar diners. Avui hem d’estalviar sobretot en energia: menys supermerca­t, farmàcia, electrodom­èstics, vestuari, cotxe, viatges i el temps perdut amb les abductores xarxes socials. Hi ha un estalvi avariciós i un altre, doncs, assenyat.

La persona formigueta és també la que aconseguei­x i resisteix més, vencent amb la seva voluntat, sentit previsor i tenacitat els més forts i intel·ligents. Així s’arriba a president de govern, banquer i triomfador en qualsevol camp. El formigueta resisteix també a l’invasor estranger. I, sempre, a la mala sort. Amb prudència, no està malament seguir l’exemple de la formiga.n

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain