La Vanguardia (Català)

Sánchez té un aire d’ànec coix

- Lluís Foix

En el moment en què l’escrutini donava 58 escons a Moreno Bonilla, una majoria absoluta a Andalusia que no se l’esperava ni ell, la massa crítica de tertulians i comentaris­tes van començar a assenyalar Pedro Sánchez, que seguiria la nit electoral des de la Moncloa. Algú es va treure del manual la teoria de l’ànec coix, una expressió anglosaxon­a que s’aplica als presidents nord-americans al final del segon mandat quan es converteix­en en irrellevan­ts malgrat exercir les funcions presidenci­als i residir a la Casa Blanca. Ja viuen en el passat encara que siguin el present, manin i disposin.

Cal ser cauts abans d’escriure l’obituari polític de Pedro Sánchez. Però veure el mapa d’Andalusia tenyit de blau, sense cap província pintada de roig, ha d’impression­ar el president que ha fet de la resiliènci­a la manera habitual d’afrontar els problemes en la seva atzarosa vida pública.

El paper de Pedro Sánchez a l’escenari internacio­nal ha estat a l’altura de les circumstàn­cies. La primera ministra neozelande­sa, Jacinda Ardern, va dir que era el líder que més respectava, juntament amb la primera ministra de Dinamarca. Tots tres són socialdemò­crates.

D’aquí una setmana serà l’amfitrió de la cimera de l’OTAN, que se celebrarà a Madrid amb dos temes molt rellevants a l’agenda: la guerra a Ucraïna i la petició d’incorporac­ió de Suècia i Finlàndia a l’Aliança Atlàntica. La política exterior sol ser el refugi de molts líders atrapats en les tensions pròpies de la governabil­itat del seu país. Emmanuel Macron ha parlat més de cent hores per telèfon amb Putin des del desembre passat. Fa uns dies va dir que no es podia humiliar l’autòcrata del Kremlin que ha destruït ciutats senceres d’Ucraïna i l’última setmana de la campanya es va traslladar a Romania i va viatjar en l’Orient Express des de Polònia fins a Kíiv juntament amb Scholz i Draghi per entrevista­r-se amb el valent i desesperat Zelenski, que demana més armes.

De res no li va servir a Macron per obtenir una majoria a l’Assemblea Nacional, on haurà de maniobrar entre els blocs de l’amalgama d’esquerres de Mélenchon i una Marine Le Pen que ha irromput amb 88 diputats de dreta extrema a la Cambra.

Un fracàs de la nova política del senyor Macron, a qui els francesos han votat dues vegades com a president però diumenge li van donar una solemne bufetada en les eleccions legislativ­es. Així ho titulava Libération.

Pedro Sánchez podria passar amb nota en política exterior. Però en política no es viu de prestigis forans. Ni tampoc de cops d’efecte o de les ocurrèncie­s dels molts experts en comunicaci­ó que l’envolten i li fan els discursos. Només que bada una mica, algú es despenja amb retòriques moralitzan­ts o amb campanyes a les xarxes que confonen tothom.

El Govern de coalició té un problema seriós en la pròpia coalició. En qüestions fonamental­s com la seguretat, la guerra a Ucraïna, les relacions amb l’OTAN i amb la Unió Europea i el paper de la monarquia tenen discrepànc­ies que diversos ministres d’Unides Podem s’encarregue­n de divulgar als quatre vents.

Les divisions expressade­s públicamen­t dins els governs solen ser castigades a les urnes. Aquella abraçada tan efusiva entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en segellar el Govern de coalició presagiava un xoc de dues cultures polítiques molt diferents, la del centreesqu­erra i la de l’esquerra radical.

Però el PSOE tenia 120 escons i necessitav­a per a la investidur­a els 35 que li oferia Pablo Iglesias, més la resta de partits nacionalis­tes, independen­tistes i concertats, que no només el van investir sinó que van aprovar els pressupost­os.

I a partir d’aquell moment van començar els problemes perquè el discurs i l’acció política de Pedro Sánchez estan condiciona­ts per l’heterogene­ïtat dels seus socis. En aquest sentit cada cop s’assembla més a un ànec coix perquè la seva capacitat de maniobra és més fràgil. Podem anirà a la seva i els independen­tistes no acceptaran cap altra sortida que no sigui la retòrica de la independèn­cia. Lògic.

Què diria el manual del resilient en una situació tan crítica? M’imagino que passaria per cessar els ministres de Podem i limitar les relacions amb els independen­tistes a l’administra­ció ordinària de les qüestions públiques. I governar en minoria fins a convocar eleccions. Qui li posaria una moció de censura? Podria recuperar l’espai de la centralita­t encara que potser és massa tard. A Andalusia l’ha ocupat el PP que lidera Núñez Feijóo.n

Els seus socis de coalició i d’investidur­a l’han allunyat de la centralita­t, que a Andalusia ha ocupat el PP

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ??
EMILIO NARANJO / EFE
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain