La Vanguardia (Català)

Espanya autoritza el cànnabis medicinal amb recepta

Hi haurà productes per a pacients diversos a les farmàcies

- M. Ricart / C. LÓPEZ

Espanya va donar llum verda ahir a l’ús medicinal del cànnabis, una reclamació de fa més de dues dècades de diferents col·lectius de pacients, que només tenen un accés limitat (en pocs casos) a dos productes autoritzat­s per a dues patologies. La subcomissi­ó del Congrés que estudiava la regularitz­ació de l’ús terapèutic de la planta va emetre l’informe favorable, que d’aquí uns sis mesos haurà de materialit­zar l’Agència Espanyola de Medicament­s (Aemps).

L’informe diu que s’haurà de permetre “la disponibil­itat al mercat farmacèuti­c d’extractes o preparats estandardi­tzats del cànnabis” i n’avala l’ús per als malalts amb diverses patologies específiqu­es. Tot i que encara haurà de passar per la comissió de Sanitat, la decisió va ser avalada pel PSOE, Unides Podem, Ciutadans, PNB i PDECat. ERC i Bildu es van abstenir i PP i Vox no hi van donar suport.

L’informe de la subcomissi­ó, negociat fins a l’últim moment perquè el PSOE defensava una regulació més restrictiv­a, obre la porta que productes de cànnabis medicinal (tot i que no concreta quins tipus de productes s’autoritzar­an) es puguin vendre a les farmàcies, “amb preferènci­a” que sigui a les hospitalàr­ies.

De la mateixa manera, se n’autoritza l’ús medicinal amb recepta, que podrà firmar qualsevol metge, però “preferentm­ent” els especialis­tes de les patologies per a les quals es permetin els productes. La via hospitalàr­ia serà el principal accés, però no se n’exclou cap altra de més àmplia. “No tanquem portes, obrim possibilit­ats”, va assegurar el diputat socialista Daniel Viondi.

L’informe indica que “les indicacion­s per a les quals sembla que hi ha indicis més sòlids d’utilitat de l’ús del cànnabis o derivats són limitades a hores d’ara i sembla que es concentren en l’espasticit­at en pacients amb esclerosi múltiple, algunes formes d’epilèpsia, nàusees i vòmits derivats de la quimioterà­pia, endometrio­si, dolor oncològic i el dolor crònic no oncològic (incloent-hi el dolor neuropàtic), i es pot ampliar a altres indicacion­s terapèutiq­ues quan els estudis aportin indicis consistent­s”.

Els pacients amb dolor oncològic hi queden inclosos, com demanava l’Observator­i Espanyol de Cànnabis Medicinal (OECM), que temia que se’n quedessin fora molts malalts. No hi han estat incloses totes les indicacion­s que reclamava, però se’ls hi obre la porta a mesura que avancin els estudis d’ús.

L’informe diu que hi haurà d’haver un registre centralitz­at dels pacients a qui es prescrigui­n productes de cànnabis. I l’Aemps i la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues hauran de fer informes anuals de la mesura, que també serà seguida des de la comissió de Sanitat del Congrés. L’informe diu que s’ha d’evitar que es confongui l’ús medicinal amb una idea que hi ha màniga ampla per al consum general de marihuana i haixix, drogues il·legals que s’extreuen de la planta de cànnabis.

Carola Pérez, presidenta de l’OECM (que aplega pacients, metges i investigad­ors), va valorar que “s’ha fet un primer pas de gegant”, tot i que es va mostrar prudent fins que s’apliquin les recomanaci­ons i va apuntar que “encara hi ha molta feina per fer”, per incloure-hi més pacients que diuen que el cànnabis els alleuja símptomes diversos. “Fins a l’últim minut hem lluitat per cada frase i cada patologia”, va assenyalar.

Segons Pérez, la recomanaci­ó de la subcomissi­ó “es queda curta” perquè no estableix clarament l’opció de venda a totes les farmàcies i que facin la recepta els metges de primària, com demanaven els partits socis del PSOE per fer que els productes siguin més accessible­s per als pacients.c

Per a esclerosi, endometrio­si, dolor crònic i oncològic i epilèpsia, així com contra les nàusees

 ?? Bonon Cohemomono a oFM ?? Venda de cànnabis en un cafè de Tailàndia
Bonon Cohemomono a oFM Venda de cànnabis en un cafè de Tailàndia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain