La Vanguardia (Català)

Un 81% dels edificis d’habitatges de Barcelona malgasten energia

Un 85% de les rehabilita­cions d’elements exteriors podrien rebre subvenció europea

- ÓscaR Muñoz

Un parc residencia­l tan vell com el de Barcelona té un marge de millora enorme en molts aspectes, entre els quals un de clau en temps d’emergència climàtica: l’eficiència energètica. Un estudi de l’Observator­i Metropolit­à de l’Habitatge (OHB) presentat ahir estima que un 81% dels immobles obtindrien una qualificac­ió E o inferior en aquest apartat, un resultat nefast que mostra l’elevadíssi­m nivell d’emissions de CO2 imputables a les cases i també la voluminosa factura que els que hi viuen han de pagar. El mateix informe, que ha analitzat amb un simulador 53.368 parcel·les –un 90% de la ciutat–, estima que mantenir temperatur­es de confort costa a cada habitatge una mitjana de 196 euros al mes.

Els edificis de la capital catalana surten malparats dels exàrar mens energètics perquè la immensa majoria –un 90%– es van construir quan no hi havia una normativa i només un 10% s’han sotmès a una gran reforma.

En aquest escenari tan precari, els fons europeus Next Generation són una oportunita­t per començar a posar al dia els habitatges. Ho creu la regidora del ram, Lucía Martín, que, tot i això, tem que es perdin recursos pel camí perquè el procés sigui complicat, especialme­nt per a les comunitats de veïns dels barris de més vulnerabil­itat econòmica. Per a ells s’ha previst un acompanyam­ent i, per a tothom, un simulador com l’utilitzat per l’OHB en el seu estudi en què es podrà consultar, via web, com es pot millocada finca i optar als ajuts.

El primer paquet de subvencion­s per a rehabilita­cions energètiqu­es d’edificis, que es convocarà ben aviat, se centrarà en les millores de tipus passiu, les que s’apliquen sobre l’exterior dels edificis, sigui, per exemple, canviant les finestres o aïllant façanes, mitgeres, patis o cobertes. El treball presentat ahir té per objectiu veure quants immobles podrien rebre aquests ajuts de la UE a través de l’Ajuntament. Un 85% de les rehabilita­cions energètiqu­es amb estratègie­s passives que es podrien fer a la capital catalana complirien els requisits d’accés (bàsicament, que aconseguei­xin rebaixar un 25% de la demanda energètica de calefacció i refrigerac­ió i un 30% del cost energètic primari no renovable). En un 5% n’hi hauria prou actuant només en les finestres; en un 25%, a les façanes, i en un 55%, millorant tot l’embolcall de l’edifici.

En cas que es poguessin dur a terme totes aquestes rehabilita­cions, l’informe estima que un 66% dels edificis de la ciutat passarien a tenir una qualificac­ió energètica D o superior i l’estalvi

Les millores de tipus passiu requereixe­n una inversió mitjana per habitatge d’entre 6.200 i 13.100 euros

mitjà seria d’un 24%. “Seria un salt històric, significar­ia posar gran part del parc d’habitatge en línia amb el que exigeix la normativa per a l’obra nova”, va destacar Carme Trilla, presidenta de l’OHB. Si les reformes fossin de màxims en tots els immobles, actuant sobre el conjunt dels elements exteriors, un 93% del parc assoliria almenys el nivell D i l’estalvi mitjà de la factura també seria més gran, d’un 27%.

Els fons Next Generation cobriran, de mitjana, un 46% del cost de les rehabilita­cions energètiqu­es. La substituci­ó de les finestres, que permetria un estalvi mitjà de la factura d’un 13%, té un cost per habitatge de 6.200 euros. L’actuació a les façanes principals, que permetria reduir els costos en un 25%, requereix una inversió mitjana de 8.200 euros per llar. I les millores en mitgeres, patis i teulades requeriria 13.100 euros per habitatge per rebaixar en un 55% el que es paga.

La part de l’estudi presentat ahir se centra en la rehabilita­ció passiva. L’activa (climatitza­ció i producció) aporta un plus que en alguns habitatges serà necessari per optar a les subvencion­s. L’informe indica que un 62% dels edificis de Barcelona tenen un alt potencial de generació elèctrica a les cobertes o les mitgeres amb plaques fotovoltai­ques.c

 ?? ChemaF daFeaFh ?? Ciutat Vella, amb el parc d’habitatges més antic, és un districte amb un gran potencial de rehabilita­ció
ChemaF daFeaFh Ciutat Vella, amb el parc d’habitatges més antic, és un districte amb un gran potencial de rehabilita­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain