La Vanguardia (Català)

Al ministre Escrivá li dimiteixen els dos secretaris d’Estat en 24 hores

- Jaume Masdeu

El ministre José Luis Escrivá s’ha quedat sol al capdavant del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social. En només 24 hores, els seus dos secretaris d’Estat han deixat el càrrec. Dilluns es va saber la sortida del secretari d’Estar tat de Migracions, Jesús Perea, i ahir, la del de Seguretat Social, Israel Arroyo. En tots dos casos, segons el ministeri, és una sortida a petició pròpia i per raons personals, pel desgast sofert durant l’exercici del càrrec.

Es dona la circumstàn­cia que el Ministeri d’Inclusió té dos secretaris d’Estat, per tant, la solitud d’Escrivá en aquests moments és absoluta. Es corregirà amb el nomenament dels successors en els pròxims Consells de Ministres. Els noms ja estan triats.

D’una banda, a Israel Arroyo el substituir­à la seva actual mà dreta, Borja Suárez, director general d’Ordenació de la Seguretat Social. Arroyo era el número dos del Ministeri, Escrivá el va porde l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef), i durant els dos últims anys i mig ha lluitat amb les negociacio­ns més difícils del departamen­t. Ara mateix estava embrancat en la recta final de la negociació per canviar el sistema de cotització dels autònoms, i abans havia portat les negociacio­ns dels ERTO durant la pandèmia. És en aquesta etapa que el ministeri també ha afrontat la primera part de la reforma de les pensions i la introducci­ó de l’Ingrés Mínim Vital. També li queda una gran assignatur­a pendent, al ministeri, com és la segona part de les pensions, amb el polèmic deslímit de les cotitzacio­ns, que provoca una oposició considerab­le.

Pel que fa a la secretaria d’Estat de Migracions, Jesús Perea tornarà a la Moncloa, a la unitat de discursos, i el substituir­à Isabel Castro, inspectora de treball i actual directora general de Coordinaci­ó i Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat del Govern balear.

El dimitit Perea va arribar fa poc més d’un any a la secretaria d’Estat de Migracions. Va ser el maig del 2021, quan va substituir

Hana Jalloul, que es va presentar a les eleccions de la Comunitat de Madrid. D’aquesta manera, Isabel Castro es convertirà en la tercera persona al capdavant de la secretaria d’Estat de Migracions en els dos anys i mig d’Escrivá.

Al ministeri indiquen que tenien planificat anunciar les dues dimissions els pròxims dies, però que quan van començar a filtrar-se els canvis han hagut de precipitar els esdevenime­nts. Ara estan pendents del nomenament oficial dels dos nous càrrecs.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain