La Vanguardia (Català)

L’aerolínia EasyJet s’afegeix a Ryanair i afronta vagues a Espanya al juliol

Sindicats de tripulants de cabina reclamen augments de sou a la companyia britànica

-

L’aerolínia EasyJet s’afegeix a Ryanair i afronta diverses jornades de vaga en plena temporada d’estiu en les bases que té als aeroports de Barcelona, Palma i Màlaga. El sindicat USO, amb representa­ció entre els tripulants de cabina, ha convocat aturades per als pròxims 1, 2, 3, 15, 16, 17, 29, 30 i 31 de juliol, coincidint amb el primer, tercer i últim cap de setmana del mes. A aquestes vagues de 24 hores hi estan cridats els 450 tripulants de la companyia britànica a Espanya. “El motiu d’aquesta vaga no és cap altre que la situació de bloqueig en què actualment està la negociació del II Conveni Col·lectiu per als tripulants de la companyia. L’empresa no té interès a negociar la millora de les condicions laborals dels tripulants a Espanya perquè tinguem les mateixes condicions de treball que els que operen en altres bases europees, com ara França i Alemanya”, va destacar Miguel Galán, secretari general d’USO a EasyJet Màlaga.

Pel que fa a Ryanair, USO i Sitcpla han convocat protestes per als dies 24, 25 i 26 de juny, que coincidira­n amb vagues a Bèlgica, Portugal, França i Itàlia. En total, estan cridats a l’aturada 2.700 tripulants de Ryanair en cinc països.

“Actualment, els tripulants d’EasyJet a Espanya tenim un salari base de 950 euros, són 850 euros menys que els nostres companys de França o Alemanya. I el variable depèn de les hores de vol. Les nostres bases són en ciutats molt cares i amb el salari base amb prou feines cobrim el lloguer o la hipoteca”, van insistir a USO, que demana millores salarials per als treballado­rs de l’aerolínia.

Des de la companyia EasyJet van traslladar la seva “decepció” amb la decisió dels representa­nts dels treballado­rs. El moviment arriba “en un moment crític per a la indústria, especialme­nt perquè ja hem fet un progrés considerab­le cap a un nou conveni col·lectiu”, van dir. Les companyies aèries s’enfronten a una temporada d’alt voltatge, amb problemes de falta de personal i limitacion­s en aeroports europeus que ja estan obligant a reduir vols malgrat que hi ha demanda per viatjar. En tot cas, tant USO com l’empresa continuara­n amb les negociacio­ns fins al 30 de juny per intentar arribar a un acord.

Diferent és la situació a Ryanair. Les converses amb USO i Sitcpla són ara mateix inexistent­s. La convocatòr­ia de vaga aquí arriba després que l’aerolínia hagi arribat a un acord amb CC.OO. per negociar un conveni col·lectiu. “Fa quatre anys que estem intentant arribar a un acord amb USO i Sitcpla i ha estat impossible; amb CC.OO. ho hem aconseguit en poc temps i ara treballem en un conveni que esperem aprovar el 2023 i que aplicarà a tota la plantilla, com és evident”, comenta el director de personal de la companyia, Darrell Hughes. Segons ell, aquests sindicats reclamaven pujades salarials d’un “160%, una mica inassumibl­e”.c

 ?? Mané Espinosa ?? Un avió d’EasyJet a l’aeroport de Barcelona
Mané Espinosa Un avió d’EasyJet a l’aeroport de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain