La Vanguardia (Català)

“La vacuna de la covid només és l’inici de la revolució ARNm”

-

Tinc 67 anys: ja he après a ser només jo qui decideixi què he fet bé i què no. Gràcies al fet que em van acomiadar de la universita­t als EUA vaig anar a Alemanya i allà vam obtenir la vacuna de la covid. Soc vicepresid­enta de BioNTech i premi Fronteres en Biomedicin­a de la Fundació BBVA

Com va arribar a concebre la tecnologia de l’ARN missatger? La meva filla és campiona de rem... Cinc vegades campiona del món; i dues, or olímpic. A còpia d’empunyar els rems sempre tenia butllofes a les mans, que trigaven molt a curar-se, així que vaig pensar que podria utilitzar-se l’ARNm missatger (ARNm) amb el codi de proteïnes terapèutiq­ues que acceleress­in la curació i que un dia fins i tot es podrien guardar a la nevera per a migranyes i altres dolors...

I d’això a la vacuna de la covid?

També vaig pensar a curar malalties genètiques, perquè l’ARNm és barat, ràpid i fàcil d’aplicar: molt més que l’ADN. I vam començar els assajos: al principi resultava inflamator­i, però vam acabar obtenint-ne un que no ho era i augmentava la producció d’eritròcits i vam aconseguir una patent i ajuda.

I la vacuna?

Els meus col·legues volien utilitzar la tecnologia en vacunes i vam assajar amb micos per al virus del Zika i vam obtenir bons resultats.

I així van obtenir la de la covid?

També vam treballar en d’altres, com la del VIH.

Quan hi haurà vacuna per a la sida? Moderna ja en té dos assajos clínics, a més d’altres per al SARS, CMV i avança en la hipòtesi que el virus d’Epstein-Barr podria ser l’origen de l’esclerosi múltiple.

Quines altres vacunes es preparen?

La de la malària ens costarà més perquè és un paràsit i inclou moltes més proteïnes. I passa una cosa semblant amb altres bacteris infeccioso­s: més complexos pels seus sucres. I vam redissenya­r la vacuna de la tuberculos­i.

Milloren altres vacunes ja existents?

La vacuna de la varicel·la deixa una seqüela al nostre cos, l’herpes zòster.

Latent i recurrent: molt estès.

Per al qual ja hi ha una altra vacuna, però que costa 800 euros. I no només les vacunes: l’ARNm facilita i abarateix també la teràpia gènica, que pot ser molt efectiva en malalties n euro degenerati­ves, com l’ amiloïdosi.

Com actua en aquestes malalties? Podem arribar a la medul·la espinal i a altres òrgans i editar i canviar el seu genoma per combatre virus. La vacuna de la covid només és l’inici de la revolució ARNm.

No hi ha afeccions etiquetade­s avui com a càncer que en realitat són virus?

En efecte. Per això a BioNTech treballem per formular vacunes específiqu­es per a cada pacient de càncer i aquest és el futur. Amb l’ARNm podem generar, com ha fet el meu col·lega Weissman, anticossos específics que destrueixi­n les cèl·lules cancerígen­es.

Seria la culminació de les teràpies gèniques oncològiqu­es personalit­zades?

I no només en oncologia. Imagini’s una nova pandèmia en què només alguns sobreviuen. D’entrada, podem clonar l’anticòs que els permet sobreviure i injectar-lo en altres pacients per protegir-los del nou virus.

La seva vacuna de la covid ja és un èxit.

Fa 20 anys per aconseguir qualsevol vacuna de la covid hauríem necessitat per començar que els de Wuhan ens enviessin un paquetet amb el material genètic del virus.

I sense això, van aconseguir la vacuna en sis mesos.

Perquè ja feia molts anys, primer sola i després amb el meu equip, que treballava en aquesta tecnologia en què ningú no creia.

Gràcies, doctora: per què va persistir?

El meu pare era carnisser i em fascinava veure com treballava: treballava molt i després tocava el violí com un virtuós. Resolia operacions de tres dígits sense calculador­a.

Per això es va dedicar a la biologia?

Jo era una nena sempre curiosa i treballava com els meus pares: dia i nit. No teníem televisor. Als 13 anys em van premiar com a millor estudiant de biologia d’Hongria. I vaig anar al campament nacional de biologia. Molts dels amics que hi vaig fer avui són grans científics en medicina i biomedicin­a.

Algun consell que pugui compartir?

Vaig tenir professors de primària i secundària brillants i entregats. Gràcies. De nena i adolescent, volia ser com ells. I em van ensenyar a no preocupar-me del que pensessin els altres; només a centrar-me en el que jo planegés. I l’investigad­or Selye –li vaig escriure i em va contestar– em va explicar com gestionar el meu estrès perquè fos creatiu.

Com?

La vida és el que fas amb ella; pots convertir les coses negatives, l’estrès, amb treball i esforç, en positives. No seria aquí si no ho hagués fet quan ningú no creia en l’ARNm i em van fer fora de la universita­t.

Es va seguir centrant en els seus plans? Com que estava convençuda del que feia, vaig anar a Alemanya i per això la vacuna va ser de BioNTech, de la qual soc vicepresid­enta, i Pfizer. Em va importar menys el que pensessin els altres –creien que jo era una perdedora– que la meva pròpia feina. Si estimes el que fas, tota la resta és secundari.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain