La Vanguardia (Català)

El jutge decidirà si accepta l’eutanàsia per al pistoler

L’agressor, de 46 anys, en un hospital penitencia­ri, va patir una lesió medul·lar pel tiroteig amb els Mossos

- Esteve Giralt

Dilema jurídic amb escassos precedents. Què ha de prevaler, el dret a demanar de morir de qualsevol persona, avalat per la llei de l’eutanàsia, o el dret a una tutela judicial efectiva per part de les víctimes a invocar l’activitat de la justícia en defensa dels seus interessos legítims, perquè l’acusat arribi a ser jutjat.

Marin Eugen Sabau, el pistoler que va cosir a trets tres dels seus excompanys a l’empresa de seguretat de Tarragona on havia treballat, a més de ferir dos agents dels Mossos d’Esquadra, ha demanat als metges que se li practiqui la mort assistida. Pateix una lesió medul·lar incompleta, conseqüènc­ia dels impactes de bala que va rebre quan va ser neutralitz­at pels Mossos després d’atrinxerar-se en una masia de Riudoms (Baix Camp).

El comitè mèdic, reunit per valorar la petició de l’atacant, que va actuar al seu dia mogut per l’ànim de revenja, ha autoritzat l’aplicació de l’eutanàsia. Serà ara la magistrada titular del jutjat d’instrucció número 5 de Tarragona, que instrueix el cas per cinc presumptes delictes d’intent d’homicidi, qui haurà de decidir si accepta l’autoritzac­ió de mort voluntària assistida.

Algunes de les acusacions particular­s, exercides per les víctimes de l’assalt, ja han avançat la seva intenció de presentar un recurs perquè l’exvigilant pugui ser jutjat i no se li apliqui abans l’eutanàsia. El sindicat policial USPAC, que representa els dos agents ferits, ja ha presentat escrit de recurs al jutjat.

Al·leguen que ha de prevaler el dret de les víctimes a exigir que s’apliqui el Codi Penal al presumpte agressor, perquè se’l jutgi, i es paralitzi mentrestan­t el procés de petició d’eutanàsia. En cas contrari, afirmen que les víctimes quedarien desemparad­es.

Fonts jurídiques coneixedor­es del cas preveuen que la jutgessa no prendrà una decisió sense abans demanar al metge forense que avaluï el cas. Sobre la taula, l’informe del comitè mèdic que després de reunir-se i estudiar el cas va decidir que Sabau, de 46 anys, sí que compleix amb els requisits per demanar una mort assistida.

Algunes de les víctimes de l’exvigilant de seguretat encara no han decidit si recorreran. Els tres excompanys tirotejats a sang freda pel seu excompany el matí del 14 de desembre del 2021 han patit importants seqüeles, físiques i psicològiq­ues. Els fets van tenir lloc a les dependènci­es de la seu de l’empresa Securitas Seguridad a Tarragona. El llavors gerent de la companyia, que va rebre diversos impactes de bala, va estar ingressat en estat crític.

El més previsible, segons expliquen fonts jurídiques coneixedor­es del cas, és que es faci prevaler la llei de l’eutanàsia i el dret a demanar de morir de manera assistida. Un dels dubtes que podria plantejar-se, si s’arriba a debatre jurídicame­nt a fons la qüestió, és si l’exvigilant, ingressat en un hospital penitencia­ri de Terrassa en espera que es tanqui la instrucció i sigui jutjat, hagi demanat de morir “sota una pressió externa”. Influït, doncs, pel desig de no ser jutjat i condemnat a una pena llarga.

El comitè mèdic certifica, en l’escrit que ha remès el facultatiu al jutge, que l’acusat presenta una “lesió medul·lar incompleta, amb una important dependènci­a i dolor neuropàtic” i que “expressa i reitera la seva idea de continuar amb la tramitació de l’eutanàsia”. L’equip mèdic informa que s’ha decidit a autoritzar la petició i l’hi comunica a la jutgessa.

El vigilant vivia en un pis d’Alcover (Alt Camp) quan es va armar, es va disfressar i es va traslladar amb cotxe fins a la seva antiga oficina per venjar-se dels seus antics caps.c

La magistrada haurà de valorar si preval el dret a demanar de morir o la tutela judicial de les víctimes

 ?? LV ?? El vigilant va amenaçar amb imatges en què apareixia armat abans d’assaltar l’oficina de seguretat
LV El vigilant va amenaçar amb imatges en què apareixia armat abans d’assaltar l’oficina de seguretat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain