La Vanguardia (Català)

És hora de la collita

- Jordi Juan Director

Ha estat tancar la carpeta andalusa amb uns resultats per oblidar, i que el Govern espanyol posi ipso facto fil a l’agulla per reobrir l’arnosa carpeta catalana. Dilluns al matí, el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, oferia noves propostes a Esquerra Republican­a que han estat suficients per reanimar les opcions de diàleg que amenaçaven d’entrar en una via morta. La trobada d’ahir entre el ministre i la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, ha servit per oficialitz­ar públicamen­t que la negociació entre tots dos governs es manté, i els resultats concrets s’haurien de plasmar en un altre reunió entre els dos presidents al juliol. El fet que la trobada coincideix­i amb l’aniversari de la posada en llibertat dels líders indultats és un gest significat­iu.

Pedro Sánchez està decidit a no quedar-se a mig camí en el camí del desprocés a Catalunya i continua arriscant per impulsar més acords. La llista és llarga, però ERC veu que ha arribat l’hora que s’aprovi la reforma del delicte de sedició del Codi Penal o que el Govern central es comprometi a concedir futurs indults a dirigents independen­tistes que estan pendents de sentència. A canvi, els republican­s estan disposats a tornar al grup de la majoria parlamentà­ria per assegurar els vots que l’Executiu necessita al Congrés dels Diputats.

Hi ha una opinió generalitz­ada al PSOE que, segons quina mena de concession­s es facin als independen­tistes catalans, es podria provocar un gran desgast electoral al socialisme, però també hi ha altres veus que defensen el contrari, perquè no es pot desfer el camí de ruta traçat i perquè també hi ha molts ciutadans a tot Espanya que aplaudeixe­n la via de pacificaci­ó en la societat catalana.

Escrivíem en aquesta mateixa secció dissabte passat que el juliol seria un mes clau per saber si el diàleg avançava o s’embarranca­va definitiva­ment. La reunió d’ahir va servir per establir les bases que ara Sánchez i Pere Aragonès han de concretar. Tots dos han posat molt en joc en aquesta negociació. Ara ja no es pot especular més. La taula de diàleg ha de donar fruits. És hora de la collita.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain