La Vanguardia (Català)

Un terratrèmo­l sepulta més de mil persones a l’Afganistan

La primera catàstrofe natural amb els talibans posa a prova el seu aïllament

- Jordi Joan Baños Istanbul. Correspons­al

La Terra va rugir mentre tothom dormia. L’Afganistan va patir ahir a la matinada el pitjor terratrèmo­l dels últims vint anys, amb un balanç d’almenys 1.030 morts i 1.500 ferits, principalm­ent a la província oriental de Paktika. El país, que durant les dues dècades d’ocupació dels Estats Units va concentrar a la capital un veritable exèrcit de cooperants, ara s’enfronta a aquesta calamitat gairebé sol.

El sisme, d’una magnitud de 5,9 graus, es va desencaden­ar a la 1.30 h, i el sotrac es va poder sentir des de Kabul fins a Lahore, al Pakistan.

Els districtes de Barmala, Ziruk, Naka i Gayan van ser els més afectats. En aquest últim, set de cada deu habitatges han patit desperfect­es. També hi ha víctimes a les províncies veïnes de Khost i Nangarhar.

Per al règim talibà es tracta de la primera oportunita­t de demostrar, també en el camp humanitari, la seva incompetèn­cia en tot el que sigui aliè a l’Alcorà i la guerra de guerrilles.

Malgrat que cinc helicòpter­s van arribar a Paktika, va caldre recórrer a l’evacuació per carretera a causa de les pluges torrencial­s. 50 ambulàncie­s van aconseguir traslladar 130 ferits a l’hospital provincial.

Paktika és una de les províncies més empobrides del país més pobre d’Àsia, i la majoria dels seus veïns, paixtus, viuen en cases de tova d’una planta. Aquesta circumstàn­cia simplifica les tasques de rescat i redueix el balanç de morts.

En un sol districte el sisme ha destruït 1.700 habitatges, segons el coordinado­r humanitari de les Nacions Unides a Kabul, Ramiz Alakbarov. Aquest funcionari azerbaidja­nès ha assenyalat que l’ONU no disposa d’equips de rescat i desenrunam­ent, però que Turquia podria fer la feina si la seva ambaixada –una de les que queden obertes a Kabul, juntament amb la de Rússia o la Xina– rep una expressió oficial d’interès.

El riu de desplaçats confluirà en el mar de damnificat­s per dècades de guerra, que va arribar al final a l’agost amb el retorn dels talibans a Kabul i la reinstaura­ció del seu Emirat Islàmic de l’Afganistan.

L’ONU no ho ha reconegut, però les seves agències humanitàri­es i educatives mantenen una presència al territori, malgrat que més reduïda que no pas abans. Molt més destacable és la deserció de les oenagés internacio­nals, que durant els vint anys de regnat a Kabul no van haver d’afrontar mai una calamitat natural d’aquesta dimensió.

“Instem totes les agències d’ajuda a enviar equips per evitar una catàstrofe més gran”, va implorar el portaveu talibà, Bilal Karimi. El menjar i l’aigua potable aviat seran la primera preocupaci­ó.

L’Afganistan no és només un escenari tradiciona­l de la pugna entre imperis, sinó que també pateix el xoc entre la placa tectònica índia i l’euroasiàti­ca, origen de la serralada de l’Hindu Kush.

La catàstrofe d’ahir és comparable a la de la sacsejada que el 2002 va deixar un miler de morts, però queda lluny dels 75.000 del terratrèmo­l del 2005 al Caixmir pakistanès.

Per als talibans la desgràcia podria ser una oportunita­t si obre una esquerda en el boicot internacio­nal al seu règim fonamental­ista i discrimina­dor de la dona. De moment és el Pakistan qui voreja un préstec del Fons Monetari Internacio­nal, mentre que n’hi ha que es freguen els ulls per les connivènci­es entre Nova Delhi i Moscou.●

 ?? Uncredited / AP ?? De matinada Moltes de les víctimes són nenes. Tothom dormia, sota cobert, quan la Terra va rugir
Uncredited / AP De matinada Moltes de les víctimes són nenes. Tothom dormia, sota cobert, quan la Terra va rugir
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain