La Vanguardia (Català)

Hong Kong no va ser mai colònia britànica

Els nous llibres de text escolars emmascaren la història a mida de Pequín

- Ismael arana Hong Kong. Correspons­al

Durant dècades, a milions de nens d’arreu del món se’ls ha ensenyat que Hong Kong havia estat part de l’imperi britànic. Als mitjans de comunicaci­ó, és habitual referir-se al territori com “l’excolònia”, cosa que també s’esmenta a les guies de viatge o els fullets empresaria­ls. Però els llibres de text escolars del curs que ve afirmen que l’enclavamen­t no ha estat mai una colònia, una narrativa afavorida per Pequín per fonamentar la seva sobirania ininterrom­puda sobre la convulsa demarcació.

La posició xinesa no és nova. El gegant asiàtic sempre ha defensat que ells no van renunciar mai a la sobirania sobre el territori i que l’entrega als britànics es va deure als injustos “tractats desiguals” que, com a perdedors, van firmar sota coacció al final de les dues guerres de l’Opi, al segle XIX. Gràcies a aquells tractats, la Gran Bretanya va governar el territori del 1841 al 1941 i, després dels anys d’ocupació nipona de la Segona Guerra Mundial, del 1945 al 1997. L’1 de juliol d’aquell any la Union Jack va ser arriada per última vegada a Hong Kong en presència del príncep Carles d’Anglaterra i el governador Chris Patten per donar pas a la bandera xinesa, hissada sota l’atenta mirada del llavors líder comunista, Jian Zemin.

Des del punt de vista xinès, la Gran Bretanya “només va exercir un domini colonial” durant tots aquells anys, definició que ara consagren els nous manuals. A les seves pàgines també s’hi recull que les Nacions Unides van eliminar el 1972 Hong Kong de la seva llista de colònies sota petició xinesa.

El govern local ha seguit la retòrica comunista des del 1997. Les seves autoritats, lleials a Pequín, no diuen mai que la sobirania va ser “transferid­a”, sinó que Hong Kong “va tornar a la mare pàtria”. Els museus de la ciutat solien descriure la ciutat com una colònia, però aquelles referèncie­s han anat desapareix­ent.

L’últim canvi va en línia amb els esforços xinesos recents per provar d’inculcar una “identitat xinesa” entre els estudiants locals. Sobretot després de les protestes antigovern­amentals dels últims anys i l’aparició de moviments que advocaven per més autonomia o, fins i tot en alguns casos puntuals, per la independèn­cia.

“L’agressió britànica va violar els principis del dret internacio­nal, de manera que l’ocupació de la regió de Hong Kong no hauria d’haver estat reconeguda com a legal. Hong Kong no tenia estatus colonial i, per tant, no existia l’anomenada autodeterm­inació”, es llegeix en un dels extractes vistos pels mitjans.

Els quatre llibres en qüestió formen part de la nova assignatur­a de “ciutadania i desenvolup­ament social”, que substituei­x l’anterior d’“estudis liberals”, amb què es volia dotar l’alumne de més capacitat de pensament crític i anàlisi. Després de les protestes del 2019, la matèria va ser assenyalad­a com una font de radicalitz­ació i la via per la qual alguns professors els inculcaven idees equivocade­s, de manera que es va decidir reforma-la.

En aquest sentit, els nous textos –que encara estan pendents de l’aprovació final– també reflecteix­en la posició xinesa sobre les protestes massives de fa tres anys, que per ells van ser una amenaça per a la seguretat nacional i van estar instigades per forces estrangere­s. A les seves pàgines també s’hi justifica la imposició per part de Pequín de la llei de Seguretat Nacional al territori. La norma, que castiga amb fins a cadena perpètua els delictes de secessió, subversió o terrorisme, ha estat criticada per l’oposició com una eina per silenciar qualsevol veu crítica.

La proposta dels llibres de text arriba pocs dies abans que Hong Kong commemori l’1 de

El nou material s’aplicarà a l’assignatur­a “ciutadania i desenvolup­ament social”, que substituei­x “estudis liberals”

juliol el 25è aniversari de la tornada a la sobirania xinesa. Aquell dia també jurarà el càrrec com a nou cap de l’Executiu local l’anterior responsabl­e de Seguretat, John Lee, que substituir­à la malaguanya­da Carrie Lam, la líder local més mal valorada de la història.

Tradiciona­lment, el cap del Govern central ha assistit a la cerimònia d’investidur­a. Ara per ara, no hi ha estat confirmada la presència del president Xi Jinping, que no ha sortit del territori xinès des que va començar la pandèmia. Tot i això, les especulaci­ons han augmentat els últims dies després de saber-se que les autoritats locals i els nens d’una escola hauran de passar diversos dies en quarantena abans de l’aniversari, cosa que suggereix que es preparen per crear un “circuit tancat” per a la visita d’un alt mandatari.

 ?? JEROME FAVRE / EFE ??
JEROME FAVRE / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain