La Vanguardia (Català)

El boca a boca recíproc Sánchez-Aragonès

- Josep Martí Blanch @JosepMartB­lanch

Anem primer amb el fàcil per inqüestion­able i ja acreditat. Jorge Fernández Díaz, Alicia SánchezCam­acho i el clan mafiós del comissari Villarejo continuen fent números per triomfar a la Viquipèdia de la ignomínia. A mesura que van coneixent-se filtracion­s de nous àudios de converses, queda clar que el seu estat natural no pot ser cap altre que el de l’oprobi. Igualment acreditat està, i el cert és que és tan injustific­able com inexplicab­le que a hores d’ara la justícia espanyola continua sense moure un dit per aclarir l’operació Catalunya. El PSOE va demanar ahir al PP que assumeixi responsabi­litats polítiques. Més eficaç li seria a la Moncloa despenjar el telèfon per treure de sobre la mandra a la fiscal general de l’Estat i forçar-la a posar de la seva part perquè pugui dilucidar-se, més enllà de la variable andorrana de l’afer, l’import penal de la qüestió si n’hi hagués i els noms i cognoms dels qui l’haurien d’abonar.

Ja ningú assenyat no pot posar en dubte que a Espanya s’han destinat recursos públics per intentar –i en alguns casos aconseguir– l’ajusticiam­ent polític de persones pel seu ideari. Tot i així, el més greu no és que hagi passat, sinó que a hores d’ara continuï sense moure’s un dit per aclarir-ho. Pot passar en totes les democràcie­s que un ministre converteix­i un ministeri en un femer després de confondre’s al mirall amb un croat que ha de reconqueri­r Constantin­oble. El que no és acceptable és que una vegada que tots els indicis apunten que aquesta ha estat la seva manera de procedir, ens hàgim de conformar a prendre nota del que ha passat i bon vent i barca nova. De vegades cal malgastar línies una vegada i una altra per insistir en obvietats. Malgastade­s queden, doncs.

El difícil és explicar i donar no un sentit, sinó el sentit a la reunió entre la consellera de la Presidènci­a, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños. La trobada ha servit per anunciar que Pedro i Pere es veuran les cares abans de les vacances, prèvia nova trobada entre Vilagrà i Bolaños, per desembalar altre cop l’acord entre ERC i PSOE de fa dos anys que va permetre la investidur­a de Sánchez, insistint en la validesa de la negociació com a mètode per abordar el conflicte amb Catalunya i per reconèixer altra vegada que tot projecte polític que no desbordi la legalitat és legítim i s’ha de poder defensar. Tot això preparat amb la necessitat de recuperar una confiança feta malbé per Pegasus amb noves garanties que donin credibilit­at a la negociació, permetent reprendre la normalitat en la relació entre els dos executius i – no menys important– també al Congrés, que és on es couran les faves del sanchisme d’aquí a final de legislatur­a.

Tot això ens porta al sentit únic de la reunió, que residia principalm­ent en la necessitat dels dos governs i partits de guanyar temps alhora perquè cada un pugui mantenir a la superfície la seva estratègia narrativa i satisfer les seves necessitat­s polítiques més peremptòri­es. ERC no pot permetre’s tan aviat una esmena a la totalitat de la seva estratègia política –negociació tant sí com no– , i els socialiste­s no poden prescindir de manera indefinida dels suports republican­s a l’hemicicle del Congrés. La reunió entre Vilagrà i Bolaños ha estat un boca a boca recíproc perquè les dues parts puguin recuperar un ritme de respiració més estable i normalitza­t. Però el cert és que tots dos saben que els principals dels crèdits creuats entre les dues formacions per a aquesta legislatur­a

Els dos governs necessiten guanyar temps per mantenir a la superfície els relats

ja estan completame­nt abonats: uns investien i els altres indultaven. El buit que queda fins a les eleccions requereix escenifica­cions i també acords de nivell secundari. Ahir en vam viure un exemple i se’ns n’han promès dos més abans de marxar de vacances. Es necessiten. Per això, encara que no puguin tornar ni de cop ni del tot, tampoc no poden abandonar-se completame­nt. Aquest és el sentit de la reunió d’ahir entre els xerpes dels presidents.

El Marroc ja ho té tot a punt per rebre gas d’Espanya a través del gasoducte Magrib Europa, la conducció de dues canonades que Algèria va tancar el novembre de l’any passat després de trencar relacions diplomàtiq­ues amb el seu país veí, amb el qual acumular tantes tensions. El gasoducte, que arriba a Espanya a través de l’estret de Gibraltar, funcionarà aviat en direcció contrària: de nord a sud. Això podria passar les dues properes setmanes.

El Marroc necessita el gas que obtenia com a peatge del Magrib Europa, uns mil milions de metres cúbics anuals (1 bcm), que eren destinats a la fabricació d’electricit­at a les centrals de Tahaddart (a prop de Tànger) i Ain Beni Mathar (a l’est, a prop de la frontera amb Algèria). Rabat cobrava també un peatge econòmic. Aquestes compensaci­ons eren objecte de tenses revisions periòdique­s fins que Algèria va decidir no renegociar el contracte de 25 anys que expirava la tardor passada. Amb aquesta mesura els algerians deixaven sense gas el Marroc i també enviaven un avís a Espanya, que estava intentant recompondr­e les seves relacions amb els marroquins.

Des d’aleshores, el gas algerià només arriba a Espanya a través del Medgaz (connexió directa que passa pel mar d’Alborán), conducció d’una única canonada que no pot absorbir tot el combustibl­e que transporta­va el Magrib Europa. Atenció a aquesta dada, ja que ens ajuda a explicar per què els darrers mesos Espanya ja està important més gas dels Estats Units que d’Algèria.

El Marroc va fer veure que la decisió algeriana no l’afectava. Rabat va callar orgullosam­ent, però de manera molt discreta va demanar ajut a Espanya: “Necessitem que ens envieu gas pel tub de Gibraltar”. El Magrib Europa pot funcionar en dues direccions, però això no es resol en dos dies. Cal adequar les estacions de compressió. Aquesta adaptació tècnica es va fer silenciosa­ment abans que el Marroc i Espanya posessin en escena la seva reconcilia­ció, el mes de març passat, davant l’estupor i la irritació del govern d’Algèria pel gir espanyol en la qüestió del Sàhara Occidental.

En poques paraules, la tramesa de gas d’Espanya al Marroc forma part del paquet de mesures

El Marroc ja ho té tot a punt per rebre gas des d’Espanya esquivant el bloqueig algerià

per a la normalitza­ció de relacions entre els dos països.

D’on vindrà el gas? El Marroc el comprarà a països exportador­s de gas natural liquat (GNL) i serà desembarca­t en una planta de regasifica­ció espanyola per ser injectat a la xarxa. La reacció algeriana va ser fulminant: “Ni una molècula de gas algerià per al Marroc!”. Algèria no vol que les companyies importador­es espanyoles revenguin el gas al Marroc. Com que les molècules no porten etiqueta, Espanya ha demanat al Marroc que certifiqui escrupolos­ament la compra de GNL a tercers.

No ha estat fàcil, ja que el mercat spot (al comptat) està molt saturat arran de la guerra d’Ucraïna. Finalment, el Marroc està a punt de tancar el primer contracte, segons va anunciar dilluns la ministra d’Energia, Leila Benali.

Ben aviat el Govern d’Espanya haurà de prendre una decisió molt delicada: autoritzar que el tub de Gibraltar funcioni en direcció nord-sud. El Marroc ho espera amb candeletes i les relacions amb Algèria estan pitjor que mai. Segurament aquesta decisió haurà de ser comunicada a la Unió Europea per prevenir riscos polítics.

I la setmana que ve es reuneix l’assemblea general de l’OTAN a Madrid.c

 ?? Àlex Garcia ?? Pere Aragonès i Pedro Sánchez
Àlex Garcia Pere Aragonès i Pedro Sánchez
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain