La Vanguardia (Català)

Zelenski intervindr­à en la cimera de l’OTAN per videoconfe­rència

El Govern central s’aboca a la reunió de Madrid, que tindrà lloc la setmana que ve

-

Volodímir Zelenski participar­à per videoconfe­rència en la cimera de l’OTAN que se celebrarà la setmana que ve a Madrid. Fa dies es va arribar a estudiar la possibilit­at que hi anés en persona, amb les 44 delegacion­s presents a la reunió, però les “circumstàn­cies extremes, d’una complexita­t absoluta”, fan molt difícil la sortida i l’entrada del president ucraïnès al seu país.

El president del Govern central, Pedro Sánchez va parlar dimarts per telèfon amb Zelenski sobre aquesta cimera i sobre la integració d’Ucraïna a la Unió Europea.

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, van celebrar ahir una roda de premsa a la Moncloa per posar en relleu la importànci­a de la cimera de l’OTAN a Madrid. El Govern espanyol hi posa tot l’afany perquè sigui un èxit.

Per a tots dos la cimera té un objectiu comú: fer costat a Ucraïna i demostrar a Rússia que “estem units”. Aquesta serà, va afegir la titular de Defensa, “la millor resposta a l’agressió il·legal de Rússia contra Ucraïna”.

La intervenci­ó de Zelenski davant l’OTAN tindrà lloc en el marc d’una sessió especial sobre la situació en aquest país, dins els debats que s’han organitzat per la cimera de Madrid.

A més d’Ucraïna, la incorporac­ió de Suècia i Finlàndia a l’Aliança Atlàntica, sol·licitada per aquests dos països després de la invasió russa, serà una altra qüestió de debat en les reunions.

El Govern espanyol no s’aventura a donar per fet que es pugui signar l’adhesió en la mateixa cimera atesa l’actitud contrària de Turquia. Tot i això, consideren que a la reunió es podria avançar en aquest camí.

Els dos països aspirants seran presents en algunes de les sessions de la cimera i durant el sopar euroatlànt­ic, en què participar­an no només els responsabl­es governamen­tals dels països membres de l’OTAN, sinó també els dels estats europeus que no formen part de l’Aliança, entre els quals Malta, Àustria, Xipre i Irlanda.

A més del suport a Ucraïna i l’eventual integració de Finlàndia i Suècia, la cimera ratificarà el nou concepte estratègic per als pròxims deu anys, en què Espanya té un interès especial que es reforci el flanc sud per la situació que es viu a l’Àfrica.

La fam, atesa l’escassetat de gra que en bona part procedia d’Ucraïna, però també el terrorisme al Sahel i la presència de grups prorussos –entre ells el grup Wagner– que han col·laborat activament en alguns cops d’Estat, han portat Espanya a posar èmfasi en la necessitat d’establir una estratègia més concreta per a aquests territoris.

El Govern espanyol subratlla les creixents amenaces al flanc sud del territori de l’OTAN

El flanc sud també serà motiu de debat entre els caps d’Estat i de govern en un sopar de ministres d’Exteriors a què estan convidats els titulars de Jordània i Mauritània.

Amb tots aquests elements, el Govern central està segur que la cimera serà un “èxit de país”, i per això tant Albares com Robles van demanar al PP “que faci política d’Estat i no de partit”.

La ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, es va tornar a manifestar en contra de l’augment de la despesa en defensa i va rebutjar la cimera de l’OTAN, en què no participar­an els ministres d’Unides Podem, segons va dir Margarita Robles, perquè a les cimeres de l’OTAN només hi van els ministres d’Exteriors i de Defensa. Robles va subratllar que les declaracio­ns de la ministra Belarra “no compromete­n el compromís d’Espanya amb l’OTAN”.c

 ?? Jesús Hellín / EP ?? El ministre Albares i la ministra Robles, en segon pla, a la roda de premsa celebrada a la Moncloa
Jesús Hellín / EP El ministre Albares i la ministra Robles, en segon pla, a la roda de premsa celebrada a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain