La Vanguardia (Català)

Foc creuat pel fiasco de la candidatur­a dels Jocs

El COE endureix les crítiques al president d’Aragó

- Àlex Tort AFP7evíaF

Ahir gairebé tothom va parlar de la candidatur­a fracassada dels Jocs d’hivern del 2030. Antonio Garamendi, Pere Aragonès, Javier Lambán, Alejandro Blanco, Miquel Iceta, els tècnics d’Aragó, Ciutadans, José Manuel Franco... En van parlar tants que fins i tot li va tocar el rebre a Pau Gasol. Li va arribar de part del president del Govern d’Aragó: “El català Pau Gasol m’ha responsabi­litzat del fracàs dels Jocs. Amb el respecte que em mereix aquest esportista, hauria d’informar-se millor i no donar per fet que el COE obeeix a estrictes criteris esportius. En aquest cas, ha estat un aliat de l’independen­tisme”.

Com moltes altres personalit­ats d’altres esferes, l’exjugador de bàsquet, com a membre del Comitè Olímpic Internacio­nal, va opinar a Efe i va elogiar el paper de Catalunya alhora que responsabi­litzava el president aragonès del fiasco.

Lambán, el 20 de setembre del 2015, quan la selecció espanyola va guanyar l’Eurobasket, es va mostrar “orgullós de Pau Gasol, català i espanyol”.

Ahir hi va haver laments, però sobretot foc creuat, amb el COE i la Generalita­t, a una banda, contra el Govern d’Aragó, a l’altra, pel fiasco del projecte olímpic conjunt del 2030. Alejandro Blanco, president de l’ens esportiu, va ser molt més contundent amb Lambán del que va ser dimarts durant la roda de premsa en què va anunciar que retirava la candidatur­a. En declaracio­ns a RAC1, Blanco va acusar-lo de mentir i de “no respectar” l’acord tècnic de repartimen­t de discipline­s de finals de març.

“El problema ha estat que el president d’Aragó trenca l’acord tècnic, no el respecta i, a partir d’aquí, porta el plantejame­nt de la candidatur­a al terIceta, reny polític”, va afirmar el president del COE. Lambán s’hi va tornar i es va queixar que, per defensar l’interès d’Aragó, està “rebent una allau d’insults i desqualifi­cacions del president del COE i de l’independen­tisme”.

Pere Aragonès també va carregar contra Lambán. “El president d’Aragó s’ha desmarcat [de l’acord]; per tant, jo no en soc el responsabl­e”. En l’independen­tisme català responsabi­litzen el cap de la comunitat veïna però reparteixe­n culpes també per a l’Executiu central. Consideren que li han consentit i permès les crítiques, i lamenten que no li cridessin l’atenció.

Un dels assenyalat­s per les files independen­tistes és Miquel ministre de Cultura i Esport. Ahir, el socialista va lamentar l’“oportunita­t perduda” que significa no optar als Jocs d’hivern el 2030. Però va anar molt en compte de no inclinar la balança a l’hora de buscar responsabi­litats. “El que ha fallat és que no hi ha hagut acord entre els governs de Catalunya i l’Aragó”.

Des de sectors econòmics també hi va haver reaccions. El president de la Confederac­ió Espanyola d’Organitzac­ions Empresaria­ls (CEOE), Antonio Garmendi, va lamentar la “pèrdua d’imatge d’Espanya” i per a l’economia que significa el fiasco.

Qui també es va pronunciar ahir va ser el portaveu del PSOE a les Corts d’Aragó, Vicente Guillén, que va acusar la Generalita­t i la seva “intransigè­ncia” del fracàs per la candidatur­a olímpica. Per Guillén la posició catalana va ser avalada i va tenir la connivènci­a des del principi de Blanco: “Ha intentat que el paper d’Aragó fos blanquejar una candidatur­a única de Catalunya”.

Blanco acusa Lambán de mentir, i el cap del Govern aragonès lamenta que li dediqui una “allau d’insults”

 ?? ?? AFP7 vía Europa Press / EP
Alejandro Blanco, president del COE, aquest dimarts
AFP7 vía Europa Press / EP Alejandro Blanco, president del COE, aquest dimarts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain